Bemannet torpedo på oppdrag under andre verdenskrig

En desembernatt i 1941 gled tre torpedoer bemannet med seks italienske dykkere inn i Alexandria havn i Egypt. Før daggry skulle oppdraget deres være fullført: å senke Storbritannias middelhavsflåte.

21. januar 2015

Et hemmelig våpen

Under andre verdenskrig hadde italienerne et hemmelig våpen: bemannede torpedoer. Sin største suksess opplevde de i desember 1941, da seks dykkere senket to britiske slagskip og det norske tankskipet Sagona på havnen i den egyptiske byen Alexandria. Det sikret adgangen for Italias transportskip som gikk med tropper og forsyninger til ørkenkrigen i Nord-Afrika, der italienerne og tyskerne kjempet mot britene.

Dykkere festet mine til skip


De bemannede torpedoene var 7 meter lange og veide rundt 1300 kg. De kunne gå i 5 km/t under vann og 8 km/t i vannoverflaten. Det krevde sin dykker å styre en torpedo, for det lange fartøyets motor hadde bare 1,6 hestekrefter. Sprengstoffet satt i den forreste avlange delen av torpedoen, som kunne demonteres og festes under et skip med en wire. Når bomben var plassert, ble den tidsinnstilt, og dykkerne svømte bort.

I videoen under kan du se bemannede torpedoer i aksjon:
Les hele historien om de italienske dykkernes dristige oppdrag i Historie nr. 2 2015.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i