Berømt krigsskip funnet av IT-milliardær

På 5500 meters dyp har forretningsmannen Paul Allen funnet vraket av et stort amerikansk krigsskip som ble senket i 1945. Skipet fraktet blant annet komponenter til atombombene som traff Japan.

En undervannsekspedisjon med milliardæren Paul Allen i spissen har lokalisert et amerikansk krigsskip fra 2. verdenskrig i filippinsk farvann.

© Creative Commons

Et undervannsfartøy har etter 72 år funnet restene av det amerikanske krigsskipet USS Indianapolis fra 2. verdenskrig.

Letingen etter skipet er finansiert av milliardær Paul Allen, som grunnla Microsoft Corporation sammen med Bill Gates.

Paul Allen har nylig kjøpt og restaurert undervannsfartøyet R/V Petrel slik at det kan dykke ned til 6000 meters dyp. Og på 5500 meters dyp fant det restene av skipet og tok flere bilder av det.

Fraktet deler til a-våpen

  1. juli 1945 inntraff en stor katastrofe for den amerikanske flåten.

Krigsskipet USS Indianapolis (CA-35) seilte i filippinsk farvann, der en japansk ubåt traff det 190 meter lange skipet med en torpedo.

Kort tid før forliset hadde USS Indianapolis seilt med komponenter til de to atombombene som ble brukt mot Hiroshima og Nagasaki mindre enn en uke senere.

På bare 12 minutter sank skipet med hele besetningen på 1197 om bord. 880 av dem døde, og ca. 300 bukket under for kulde i vannet eller ble spist av hai.

Har også funnet andre krigsskip

Skipet ble funnet vest for stedet der historikere tidligere har trodd at skipet ville befinne seg.

Kvelden før USS Indianapolis ble torpedert og sank, ble det registrert av et annet skip, og det er forskere først nylig blitt oppmerksom på. Det er den informasjonen som fikk letemannskapene til å søke et nytt sted.

Paul Allen har ved tidligere ekspedisjoner også funnet et japansk og et italiensk krigsskip under vann.