Bombefly fra andre verdenskrig funnet utenfor jærkysten

Vraket av et fly har dukket opp i havet utenfor Jæren i forbindelse med anleggelsen av en høyspentforbindelse mellom Norge og England. Eksperter mener at vraket er et britisk bombefly av typen Short Stirling.

Short Stirling utmerker seg blant annet ved å være det første bombeflyet med fire motorer i det britiske luftvåpenet.

© Wikimedia Commons

Ingeniører fra den britiske energileverandøren National Grid fikk seg litt av et sjokk da de nylig undersøkte havbunnen i Nordsjøen i forbindelse med anleggelsen av en undersjøisk høyspentkabel.

Her kom de nemlig over vraket av et fly – og etter alt å dømme er det ikke et hvilket som helst slags fly.

Bombefly leverte whisky og sigaretter til norske motstandsfolk

"Fagfolk vi har rådført oss med, mener at flyvraket er et bombefly av typen Short Sterling. Det spilte en viktig rolle ved å levere forsyninger fra Storbritannia til den norske motstandsbevegelsen på slutten av andre verdenskrig," uttaler Thor Anders Nummedal, som er prosjektdirektør i North Sea Link, ifølge Ritzau.

Bombeflyet, som ble designet av selskapet Short Brothers på slutten av 1930-årene, fløy blant annet med våpen, ammunisjon, uniformer, whisky og sigaretter til den norske motstandsbevegelsen.

Flere bevis må til

I løpet av krigen gjennomførte de allierte opp mot 1300 av disse flygningene, de fleste i løpet av 1944 og 1945. Men det var ikke alle som vendte trygt hjem etter den farefulle turen over Nordsjøen.

Under oppdragene forsvant 30 allierte fly, blant dem 19 Short Stirling-fly, og skjeben for seks av dem er fortsatt ukjent.

Ifølge Sue Raftree fra det britiske forsvarsdepartementet må det en større undersøkelse til før man med sikkerhet kan slå fast at vraket er et Short Stirling. Funn av flyvrak i havet er ifølge henne relativt sjeldne.