IWM

Bombepiloter fra 2. verdenskrig identifisert

80 år etter at flyet deres ble skutt ned, kan fem døde besetningsmedlemmer omsider bli behørig begravd.

En juninatt i 1941 var det britiske Vickers Wellington-bombeflyet T2990 på vei tilbake til basen i England. Men så dukket en tysk nattjager opp over Nederland og skjøt ned flyet.

Først 80 år senere ble vraket gravd ut i Kroon kommune i Nederland – og inne i vraket fant arkeologer likene til fem besetningsmedlemmer.

Etter iherdig arkivarbeid kan Commonwealth War Graves Commission, som har ansvaret for soldatgraver fra første og andre verdenskrig, nå avsløre identiteten til de fem døde pilotene: Det viser seg at alle fem var tsjekkiske statsborgere i britisk tjeneste.

Kun én mann overlevde

Den 22. juni 1941 – samme dag som tyske styrker invaderte Sovjetunionen – medvirket bombeflyet i et av de alliertes livsfarlige bombetokter over Tyskland.

På vei tilbake fra et nattlig oppdrag over den tyske byen Bremen ble de tsjekkiske soldatene innhentet av et tysk jagerfly. Over Nederland tok Wellington-bombeflyet fyr og styrtet.

Bare ett enkelt besetningsmedlem reddet seg ut i tide og måtte tilbringe resten av krigen i en tysk krigsfangeleir.

Hans fem avdøde kamerater vil senere i år begraves på behørig vis på en kirkegård for de allierte falne i Nederland. Både tsjekkiske og britiske representanter forventes å delta i begravelsen.

Av de ca. 2460 tsjekkere og slovaker som tjenestegjorde i det britiske flyvåpenet under andre verdenskrig, døde 493.