Evnen til å holde en tale var ikke medfødt hos Winston Churchill. Tvert imot – den senere statsministeren hadde en snøvlete tale, og den lett raspende stemmen var langt fra behagelig å lytte til. Men på samme måte som Churchill standhaftig kjempet mot Hitler, overvant han sine talefeil gjennom øvelser.
Churchill-sitater ble til med enkle virkemidler
Churchill brukte stemmen flittig i forsøket på å mobilisere britenes kampvilje. Virkemidlene var enkle. Statsministeren brukte gjerne korte ord på én eller to stavelser, og han foretrakk gamle engelske begreper i stedet for fremmedord. På den måten ble talene lettere å forstå og huske.

Politikeren og taleren William Bourke Cockran var en av Winston Churchills store inspirasjonskilder.
Smart triks muliggjorde udødelige Churchill-sitater
Trikset med å la stemmen stige og falle i takt med ordenes intensitet lærte Winston Churchill av en amerikansk politiker – kongressmedlem William Bourke Cockran fra New York.
Cockran var en god venn av Churchills amerikanske mor, og de to mennene møtte hverandre da Churchill som 20-åring var på besøk i New York. Cockran mestret til fulle 1800-tallets noe svulstige talemåte, som var inspirert av tidens vekkelsespredikanter.
Han ga den unge Churchill det råd å betrakte stemmen sin som et orgel. Tanken bak rådet var at stemmen skulle brukes som et instrument som kunne variere i både intensitet og toneleie. Det gjorde talerens stemme melodiøs og bidro til å holde på lytternes interesse.
Kombinert med Churchills sans for det engelske språkets virkemidler, gjorde Cockrans råd i 1940 statsministerens stemme til et av de mest effektive våpnene i det britiske arsenalet. Flere bruddstykker av taler fra 2. verdenskrig er i dag udødelige Churchill-sitater.
Les et utvalg Churchill-sitater fra noen av hans beste taler:
“Jeg har intet annet å love dere enn blod, slit, tårer og svette.” Winston Churchill.
Hvor: Det britiske underhuset, London.
Når: 13. mai 1940.
Hvorfor: Churchill har nettopp tatt over statsministerposten og fremlegger nå sin politikk for det britiske parlamentet.
“Vi fortsetter til det siste. Vi skal kjempe i Frankrike, vi skal kjempe på havet, og vi vil med stigende styrke og selvtillit kjempe i luften. Vi vil forsvare vår øy, koste hva det koste vil. Vi skal kjempe på strendene. Vi skal kjempe på flyplassene. Vi skal kjempe på jorder og i gater. Vi skal kjempe i åsene. Vi overgir oss aldri. Winston Churchill.
Hvor: Det britiske underhuset, London.
Når: 4. juni 1940.
Hvorfor: Tyske styrker vinner frem i Frankrike. Churchill vil forberede britene på et fransk nederlag og en mulig tysk invasjon av Storbritannia.

Mens avisene skrev om franskmennenes kollaps, forsøkte Churchill å holde britenes mot oppe.
“La oss derfor stålsette oss til å utføre våre plikter. Og la oss gjøre det på en måte som gjør at hvis Det britiske imperiet og dets fellesskap av Commonwealth-nasjoner består i tusen år, så vil folk fortsatt si om oss at dette var vår stolteste stund”. Winston Churchill.
Hvor: Det britiske underhuset, London.
Når: 18. juni 1940.
Hvorfor: Frankrike kjemper fortsatt mot tyskerne, men det står klart at landet snart må overgi seg. Churchill vil oppmuntre britene til å stå fast.

I sin rolle som statsminister talte Churchill ikke bare til britene – men også til det britiske imperiets undersåtter over hele kloden.
“Skulle en angriper komme til Storbritannia, så vil folket ikke føyelig legge seg ned foran ham i underkastelse, som vi beklageligvis har sett i andre land. Vi vil forsvare hver landsby, hver kjøpstad og hver storby. London i seg selv, hvis den skal inntas gate for gate, kan med letthet fortære en hel fiendtlig hær. Men vi vil heller se London lagt i ruiner og aske enn tillate den kuet å bli gjort til slave på nederdrektig vis”. Winston Churchill.
Hvor: London (radiotale).
Når: 14. juli 1940.
Hvorfor: Talen blir holdt på Frankrikes nasjonaldag, Bastilledagen, en måned etter at tyske tropper har rykket inn i Paris. Ordene tjener som en advarsel til Hitler om at England ikke har i sinne å la seg kue like lett.

Tyske tropper inntok Paris den 14. juni 1940. Men Frankrikes fall dempet ikke Churchills vilje til å kjempe.
“Aldri i menneskehetens konfliktfylte historie har så mange hatt så få å takke for så mye”. Winston Churchill.
Hvor: Det britiske underhuset, London.
Når: 20. august 1940.
Hvorfor: Som takk og oppmuntring til Royal Air Forces piloter i en tid hvor luftslaget om England er på sitt mest intense.

Ifølge Churchill reddet de britiske pilotene sommeren 1940 landet fra Hitler og nazistene.