Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Selv om han ikke hadde hatt på en fallskjerm på 74 år, var Harry Read ved godt mot under sitt første prøvehopp i fjor.

Krig - D-dagen

75 år siden D-dagen: Oldinger begir seg ut på farefullt oppdrag

Under det store D-dagsjubileet i Normandie gjenoppfører to fryktløse veteraner sitt opprinnelige oppdrag. 75 år etter at de landet første gang, skal de igjen hoppe ut i fallskjerm bak Normandies strender.

75 år etter at de britiske soldatene Harry Read og Jock Hutton ble kastet ut over Normandie under D-dagen, ifører de seg enda en gang fallskjermen og gir seg i kast med den historiske turen.

Hoppet foregår i forbindelse med det store D-dagjubileet i Normandie hvor det bl.a. vil være mulig å se fremføring av landgangen, masser av skip fra 2. verdenskrig, foredrag og konserter.

En av de største begivenhetene på dagen er utvilsomt gjenoppførelsen av fallskjermstyrkenes heseblesende utsprang. Her deltar mer enn 30 av de opprinnelige Douglas C-47 Skytrain-flyene, også kalt Dakotas. Som under D-dagen skal de fly fra England til Frankrike hvor i alt 300 fallskjermsoldater i uniform blir sluppet over Normandie.

Landet i dødsfelle på D-dagen

I motsetning til da de var soldater, hopper 95-åringen Harry Read og 94-årige Jock Hutton likevel denne gang tandem sammen med profesjonelle fra fallskjermgruppen Red Devils.

“Det er tåpelig å gjøre det. Gamle menn hopper ikke i fallskjerm,” forteller Read. Utover enkelte prøvehopp i det siste året har han ikke kastet seg ut fra et fly siden D-dagen. Han innrømmer at det er en spenning ved å hoppe, men forteller også at han primært gjør det for å ære sine mange falne kamerater.

Read var radiooperatør under D-dagen og hoppet ut med et tungt batteri spent om beinet. Det skulle ha blitt utløst fra ham innen landingen, men mekanismen virket ikke, og med det som tilsvarte en verktøykasse om beinet styrtet han ned i en sump. Det var et område som tyskerne bevisst hadde oversvømt og gjort til en dødsfelle for fallskjermsoldater.

Mot alle odds kom Read seg opp av sumpen, men så heldig var 200 av kameratene hans ikke. De landet i muddervannet og døde uten å ha avfyrt et eneste skudd.

Harry Read i juni 1943. Her er han 19 år gammel og har nettopp blitt soldat.

Kan være siste gang veteraner kan delta

Den andre veteranen som hopper, Jock Hutton, har litt mer trening. Under 70-årsjubileet for D-dagen i 2014 var han nemlig den eneste som hadde mot til å gjennomføre et lignende hopp.

De store minnehøytidelighetene for D-dagen i Normandie finner sted hvert femte år. Feiringen i år er unik siden man regner med at det er siste gang at de siste overlevende veteranene som var til stede under den skjellsettende invasjonen, kan delta aktivt i festlighetene.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul