Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den røde hær mishandlet og drepte polske nonner

Da nazistene trakk seg tilbake gjennom Polen i 1944, plyndret og drepte Den røde hærs soldater i de erobrede områdene.

Institute of National Remembrance/BPiI/xtt & Shutterstock

Polske arkeologer har funnet de jordiske levningene etter tre nonner som ble mishandlet av russerne under 2. verdenskrig. Det melder det polske instituttet for nasjonal erindring.

De tre var de siste av en gruppe på syv katolske nonner som ifølge dokumenter fra 1945 ble drept av russerne under Den røde hærs fremrykking gjennom Polen.

I 2020 fikk dokumentene polske arkeologer til å innlede et omfattende oppsporingsarbeid for å finne frem til nonnenes graver.

Den røde hærs soldater utførte mange overgrep mot sivile polakker.

© Shutterstock

Fire av kvinnene ble funnet i løpet av andre halvår 2020, og i desember måned førte oppklaringsarbeidet arkeologene til en kirkegård i byen Orneta – omtrent 100 km øst for Gdansk. Her fant forskerne de tre siste nonnene.

Stalins soldater drepte uskyldige sivilister

Men arbeidet med å frilegge kvinnene tok en god del tid da flere nye graver var anlagt oppå de tre nonnene i årene etter 2. verdenskrig.

Det ble klart at gravene faktisk rommer de drepte nonnene da arkeologene fant flere bønnekranser og et kors. Nonnene var blant ofrene for Den røde hærs fremrykking.

Nonnene var blant de mange i Polen som ble drept av Den røde hærs soldater.

© Institute of National Remembrance/BPiI/xtt

Stalins soldater invaderte Polen i 1944, og de plyndret, voldtok og drepte både frihetskjempere og landets sivile befolkning. Kommunistene behandlet medlemmer av geistligheten ekstra hardt:

En av nonnene hadde fått øynene skåret ut og tungen klippet av, og hun var blitt stukket med bajonett 16 ganger.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul