Millioner av jøders skjebne ble beseglet for drøye 80 år siden i en forstad til Berlin.
På den såkalte Wannsee-konferansen møttes en håndfull toppnazister den 20. januar 1942 for å avtale hvordan man best skulle gjennomføre Adolf Hitlers ordre om «den endelige løsningen på det europeiske jødespørsmålet» – utryddelsen av de ca. elleve millioner jødene i Europa.
Arrangøren av møtet var Reinhard Heydrich, som var leder for Nazi-Tysklands sikkerhetspoliti. Til stede var også flere fremtredende SS-folk og toppembetsmenn fra forskjellige departementer.
Heydrichs mål var å sikre seg embetsmennenes lojalitet og koordinere de praktiske retningslinjene for folkemordet.
Hitler traff beslutningen
Bare ett møtereferat fra konferansen har overlevd, og det viser at nazistene i første omgang planla å fordrive jødene til Øst-Europa. Der skulle jødene utføre slavearbeid inntil en total utryddelse kunne gjennomføres.
Noen historikere har ment at selve beslutningen om jødeutryddelsen ble tatt i Wannsee. Etter alt å dømme ble beslutningen imidlertid tatt av Hitler høsten 1941, og folkemordet var allerede i gang på tidspunktet for konferansen.
Tyske dødspatruljer – Einsatzgruppen – hadde for eksempel allerede i et halvt år massakrert østeuropeiske jøder, og i utryddelsesleiren Chełmno begynte nazistene å myrde jøder seks uker før Wannsee-konferansen.