Creative Commons
Gustav og Arnold Schwarzenegger

Var Arnold Schwarzeneggers far nazist?

I 1990 begynte Hollywood-pressen å skrive at Arnold Schwarzeneggers far var nazist og hadde kjempet for Hitler. Siden har filmstjernen selv fått undersøkt farens fortid.

«Jeg vet ikke mye om min fars fortid. Jeg vet ikke om den er bra eller dårlig, men jeg vil at dere skal finne det ut», husker rabbiner Marvin Hier at Hollywood-stjernen Arnold Schwarzenegger fortalte ham i 1990.

Kort tid før hadde nyhetene begynt å svirre i Hollywood: Schwarzenegger, som kom fra Østerrike, var sønn av en nazist som hadde kjempet for Hitler. Nå ville skuespilleren at Hier – grunnleggeren av en organisasjon som forsker på Holocaust – skulle grave i farens fortid.

Hier fant dokumenter som viste at faren – Gustav Schwarzenegger – hadde vært medlem av nazipartiet. Men han fant ingen forbindelse til krigsforbrytelser.

Gustav og Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzeneggers far døde i 1972 – få år etter at Arnold hadde opptrådt i sin første filmrolle.

© Creative Commons

Faren ble såret i Leningrad

I 2003 fikk avisen Los Angeles Times tilgang til det østerrikske statsarkivet, som viste at Gustav hadde vært medlem av SA, som var kjent som nazipartiets stormtropper. Faren var blitt tatt opp i mai 1939 – ca. et halvt år etter at SA hadde rasert jødiske hjem, butikker og synagoger i Tyskland og Østerrike under krystallnatten.

Dokumentene viser også at faren tjenestegjorde i den tyske hærens militærpoliti og ble sendt til Frankrike, Belgia, Polen og Sovjetunionen. Hva han gjorde der, forteller ikke dokumentene, men i 1943 ble Gustav sendt hjem etter å ha blitt såret i Leningrad.

Arnold Schwarzenegger har selv aldri lagt skjul på farens fortid og har tidligere fortalt at faren forsøkte å holde demonene sine fra krigen nede med alkohol. I mars 2022 fortalte Arnold om sin far i en video på sosiale medier, der han oppfordrer russerne til å stoppe invasjonen av Ukraina.

VIDEO: Se Arnolds oppfordring til russerne