Stalag 326, nazi, kamp

Døde krigsfangers kjæreste eiendeler gravd ut

Arkeologer har funnet over tusen gjenstander i en krigsfangeleir hvor rundt 65.000 russiske soldater døde under 2. verdenskrig.

Arkeologer har funnet over tusen gjenstander i en krigsfangeleir hvor rundt 65.000 russiske soldater døde under 2. verdenskrig.

LWL/Nils Wolpert

I en av Nazi-Tysklands mest beryktede krigsfangeleirer, Stalag 326 i Nordrhein-Westfalen, har arkeologer avdekket vitnesbyrd om livet i den 400.000 m2 store leiren. Flere enn 1000 gjenstander er blitt gravd ut, hvorav mange har tilhørt fangene.

Ifølge arkeolog Sven Spiong fra Landschaftsverband Westfalen-Lippe er de mest rørende gjenstandene forskjellige matvarebeholdere av tinn som fangene inngraverte tegninger og ord på.

Fange inngraverte hjemmet sitt

En inngravering viser f.eks. en liten gård i fjellene.

“Antakelig er det en fanges hjemegn. Selv om vi ikke kjenner navnet hans er slike funn vitnesbyrd om fangens liv”, forklarer Spiong i en pressemelding.

Blant de funne gjenstandene er også deler av belter, flasker, bestikk og en enkelt sovjetisk soldathjelm.

Fangene eide intet annet enn klærne de bar og de få tingene de kunne bære på den lange veien til leiren. Så for fangene hadde selv den minste gjenstand enorm betydning.

Krigsfanger døde som fluer

Utgravningen ble iverksatt fordi en del av området skal bebygges. Fram til nå har arkeologene undersøkt 600 m2 av leiren. Stalag 326 ble bygget etter Nazi-Tysklands angrep på Sovjetunionen i 1941.

Leiren ble mottaksleir for det enorme antallet krigsfanger som tyskerne tok på østfronten. Fangene ble bl.a. satt til tvangsarbeid i Ruhrområdet.

Forskerne anslår at ca. 65.000 krigsfanger døde av sult og utmattelse i Stalag 326. Planen er at noen av gjenstandene som arkeologene har funnet skal stilles ut.

Se bildene av noen av gjenstandene i galleriet under: