LWL/Nils Wolpert
Stalag 326, nazi, kamp

Døde krigsfangers kjæreste eiendeler gravd ut

Arkeologer har funnet over tusen gjenstander i en krigsfangeleir hvor rundt 65.000 russiske soldater døde under 2. verdenskrig.

I en av Nazi-Tysklands mest beryktede krigsfangeleirer, Stalag 326 i Nordrhein-Westfalen, har arkeologer avdekket vitnesbyrd om livet i den 400.000 m2 store leiren. Flere enn 1000 gjenstander er blitt gravd ut, hvorav mange har tilhørt fangene.

Ifølge arkeolog Sven Spiong fra Landschaftsverband Westfalen-Lippe er de mest rørende gjenstandene forskjellige matvarebeholdere av tinn som fangene inngraverte tegninger og ord på.

Fange inngraverte hjemmet sitt

En inngravering viser f.eks. en liten gård i fjellene.

“Antakelig er det en fanges hjemegn. Selv om vi ikke kjenner navnet hans er slike funn vitnesbyrd om fangens liv”, forklarer Spiong i en pressemelding.

Blant de funne gjenstandene er også deler av belter, flasker, bestikk og en enkelt sovjetisk soldathjelm.

Fangene eide intet annet enn klærne de bar og de få tingene de kunne bære på den lange veien til leiren. Så for fangene hadde selv den minste gjenstand enorm betydning.

Krigsfanger døde som fluer

Utgravningen ble iverksatt fordi en del av området skal bebygges. Fram til nå har arkeologene undersøkt 600 m2 av leiren. Stalag 326 ble bygget etter Nazi-Tysklands angrep på Sovjetunionen i 1941.

Leiren ble mottaksleir for det enorme antallet krigsfanger som tyskerne tok på østfronten. Fangene ble bl.a. satt til tvangsarbeid i Ruhrområdet.

Forskerne anslår at ca. 65.000 krigsfanger døde av sult og utmattelse i Stalag 326. Planen er at noen av gjenstandene som arkeologene har funnet skal stilles ut.

Se bildene av noen av gjenstandene i galleriet under:

En fange har inngravert tegningen av et hus – kanskje barndomshjemmet – i bunnen av tinnmatskålen sin.

LWL/Nils Wolpert

Blant funnene er også en stor mengde bestikk som fangene spiste med. Det var deres personlige eiendom.

LWL/Nils Wolpert

På dette lokket fra en tinnboks har en fange inngravert en blomst samt årstallene 1912 og 1943 – sannsynligvis hans fødselsår og året han laget inngraveringen i leiren.

LWL/Nils Wolpert

En rekke belgiske uniformsknapper avslører at det ikke bare var russere i leiren.

LWL/Nils Wolpert

På mange av tinnmatskålene har fanger inngravert beskjeder med kyrilliske bokstaver – kanskje en siste beskjed til sine etterlatte, som dog aldri fikk den.

LWL/Nils Wolpert

Da amerikanske tropper befridde Stalag 326 i april 1945 fant de 8500 russiske fanger som i motsetning til ca. 65.000 av deres kamerater hadde overlevd.

Keystone/getty images