Dokumenter avslører navnet på frekk agent

En nylig frigitt rapport bekrefter eksistensen av britenes myteomspunne kvinnelige agent fra andre verdenskrig.

"Fifi" skulle lokke nye agenter til å røpe hva de drev med. De nye dokumentene viser blant annet at «Fifi» kalte seg Christine Collard mens hun arbeidet for SOE.

Agent "Fifi" avslørt

Hennes identitet har vært en hemmelighet i over 70 år. Faktisk har britiske myndigheter kategorisk benektet at hun noen gang eksisterte. Men den myteomspunne kvinnelige agenten med kodenavnet "Fifi" var absolutt virkelig, avslører nylig frigitte dokumenter fra sikkerhetstjenesten SOE – Special Operations Executive.

Skulle forføre unge rekrutter

SOE var Storbritannias hemmelige hær, grunnlagt av Winston Churchill under andre verdenskrig. SOE-agentene skulle hjelpe motstandsbevegelsen i land som var okkupert av Nazi-Tyskland med å utføre blant annet sabotasje. Fifi ble brukt til å teste nye SOE-rekrutter. Hun skulle forføre de intetanende elevene og få dem til å forsnakke seg. Kunne elevene holde munn om oppgaven sin, besto de. Klarte Fifi å lokke sannheten ut av rekruttene, strøk de.

De frigitte dokumentene avslører at Fifis egentlige navn var Marie Christine Chilver. Den 22 år gamle kvinnen ble ansatt av SOE i 1942 og var spesialagent frem til krigen var over. Deretter viet hun sitt liv til dyrevernsarbeid i Latvia, der hun hadde vokst opp. Chilver sovnet stille inn i en alder av 87 år i 2007.

Mysteriet Dagmar Lahlum

Også norske kvinner opererte som hemmelige agenter under krigen, både i tysk og i alliert tjeneste.

En av dem var Dagmar Lahlum. Hun ble dømt for landssvik etter krigen, men 50 år senere avslørte frigitte britiske arkiver at hun trolig spionerte på nazistene for britiske MI5. Lahlum døde ensom og syk i 1999. Hun gjorde aldri noe for å renvaske seg, og sannheten om hva som skjedde forblir en gåte.