Bundesarchiv, Bild 183-S72707 / CC-BY-SA 3.0
Himmler nazist dokument

Dokumentet som kostet Himmler livet er funnet

Et britisk museum har ut av det blå mottatt dokumentet som resulterte i SS-leder Heinrich Himmlers pågripelse.

Det falske ID-papiret som felte en av Nazi-Tysklands største krigsforbrytere, Heinrich Himmler, har overraskende dukket opp – 75 år etter Himmlers død.

Den 22. mai 1945 plukket britiske soldater ut tre tyske soldater i byen Bremervörde i Nord-Tyskland for kontroll.

Den ene tyskeren – en eldre sersjant med en lapp for øyet – ga britene sine ID-papirer.

Ifølge dokumentet var hans navn Heinrich Hizinger.

I det falske ID-papiret, et såkalt entlassungsshein, hadde Himmler fått navnet Heinrich Hizinger og rangen feldwebel – sersjant på norsk. Nå har dokumentet dukket opp, og dermed er også en årelang diskusjon avsluttet om hvorvidt den britiske soldaten som i sin tid skrev rapporten om Himmlers pågripelse feilstavet det falske navnet. Flere historikere har ment at navnet burde staves Hitzinger med en "t". Men nå viser det seg altså at den britiske soldaten skrev navnet helt korrekt.

© Military Intelligence Museum

Himmler tilkjennega sin identitet

Men da britene så stempelet som viste sersjantens avdeling, ble de tre mennene straks holdt tilbake. Samme stempel var blitt brukt av andre SS-medlemmer som hadde forsøkt å flykte.

Under et avhør neste dag tok den tyske sersjanten av øyelappen og avslørte at han i virkeligheten var Heinrich Himmler – sjefen for SS og arkitekten bak jødeutryddelsene.

Få timer senere begikk han selvmord ved å bite i en cyanid-kapsel.

Britisk offiser stakk av med dokumentet

Himmlers falske dokument har vært borte i 75 år. Men nylig ble det til alles overraskelse donert til det britiske Military Intelligence Museum av en grandniese til en oberstløytnant ved navn Sidney Noakes.

Han jobbet for den britiske etterretningstjenesten under krigen og døde i 1993.

Offiserene som avhørte krigsforbrytere ble rutinemessig aldri navngitt, men man kan anta at det var Noakes som avhørte Himmler og at han etterpå tok dokumentet med seg hjem og gjemte det.

Ifølge museet er ironien at hvis de tyske forfalskerne hadde brukt et hvilket som helst annet stempel, så er det ikke umulig at Himmler faktisk hadde kunnet unnslippe.