Drapsmaskin på hjul tok livet av Hitlers offiserer

Et av de alliertes "hemmelige våpen" under andre verdenskrig var den lynraske og notorisk uberegnelige sportsbilen Tatra. Bilen var så ustabil at flere nazioffiserer mistet livet i bilulykker enn i kamp.

Sportsbilen Tatras fjæringssystem gjorde den spesielt vanskelig å håndtere i skarpe svinger. Mange førere havnet i grøften eller fikk et fatalt møte med et tre.

Drapsmaskin på hjul drepte nazister

Stor, klønete og rask som et lyn.
Slik lød beskrivelsen av den tsjekkoslovakiske sportsbilen Tatra som et stort antall høytstående nazister forelsket seg i under andr verdenskrig. Men kærligheten skulle koste tyskerne dyrt. For Tatraen – særlig modellene 77a og 87 – viste seg å være veritable nazi-drapsmaskiner.

Hitler elsket Tatraen

Nazistene fikk først i 1938 for alvor øynene opp for Tatra da de invaderte Tsjekkoslovakia der bilen ble produsert. Både Hitler og de andre nazistene i toppsjiktet var dypt fascineret av det store og luksuriøse kjøretøyet som ble betegnet som fremtidens bil.
En Tatra ble raskt noe enhver nazioffiser med respekt for seg selv bare måtte ha.

Styringen var elendig

Med en toppfart på over 160 km/t og et stødig veigrep var sportsbilen som skapt for Tysklands lange motorveier. Nazistene ga gjerne full gass, men glemte ofte Tatraens store svakhet: Den var usedvanlig tung på rattet når den kom opp i høy hastighet.
Førerne mistet derfor gang på gang kontrollen over bilen i skarpe svinger og kjørte av veien. Og ofte inn i et tre.

“Vårt hemmelige våpen”

I løpet av andre verdenskrig steg de tyske Tatra-tapstallene så dramatisk at Hitler til og med advarte sine offiserer mot å kjøre i den livsfarlige bilen. Men forgjeves.
"Flere høyerestående nazioffiserer ble drept bak rattet i en Tatra 77a og 87 enn i aktiv kamp. Det viser bare at man må være varsom med å skryte for høyt", sier den britiske forfatteren Steve Cole til avisen The Telegraph.
Faktisk drepte Tatraen så mange nazister at de allierte begynte å kalle bilen “vårt hemmelige våpen” i kampen mot Hitler.

VW var en kopi av drapsmaskinen

Trass i tapstallene følte tyskerne en slik kjærlighet til Tatra at bilprodusenten Ferdinand Porsche i store trekk kopierte designen på modellen Tatra 97 da Hitler beordret ham til å skape en bil til det tyske folket.
Resultatet ble Folkevognboblen, og likheten med den tsjekkoslovakiske sportsbilen var så stor at Porsche i 1961 måtte betale et millionbeløp i erstatning til Tatra etter et forlik.