Silentworld Foundation/Fugro
Montevideo Maru

Dykkere finner japansk katastrofeskip på bunnen av Stillehavet

I 1942 døde mer enn 1000 australske krigsfanger da skipet deres ble senket ved en feil av en amerikansk ubåt. Takket være et bredt internasjonalt samarbeid er skipet nå endelig funnet.

Under 2. verdenskrig ble det japanske fraktskipet SS Montevideo Maru senket av en amerikansk ubåt utenfor den filipinske øya Luzon. Men skipet var verken fylt med ammunisjon eller japanske soldater, slik amerikanerne trodde.

Om bord var i stedet mer enn 1000 australske soldater og sivile som japanerne hadde tatt til fange. Deres død gjorde senkingen av SS Montevideo Maru til den største maritime katastrofen i Australias historie.

Nå har det endelig lykkes å finne frem til vraket og de tusen krigsfangenes siste hvilested.

Funnet ble gjort av Silentworld Foundation, som med hjelp fra australske og japanske eksperter klarte å lokalisere det presise området der skipet var gått ned.

Montevideo Maru

Takket være sonarskanninger var det mulig å lage et 3D-bilde av skipet på havets bunn.

© Silentworld Foundation/Fugro

Deretter ble en av verdens mest avanserte undervannsfarkoster sendt ned på havbunnen og ved hjelp av sonar var det mulig å lokalisere det sunkne skipet på bare 12 dager. Ved å sammenligne sonarbildene med de originale tegningene av skipet, ble det klart at dette var SS Montevideo Maru.

"Ved å finne dette skipet håper vi å gi saken en avslutning for de tallrike familiene som ble rammet av denne forferdelige tragedien," sier John Mullen, direktør for Silentwood Foundation.

Vraket blir latt i fred

Det er allerede besluttet at det ikke skal gjøres noe forsøk på å berge vraket, som befinner seg på mer enn 4000 meters dybde – dypere enn vraket av RMS Titanic.

Ikke bare ville det være et svært bergingsarbeid på den dybden. Det er også andre aspekter å ta høyde for, forklarer Mullen:

”Vi snakker om tusener av menneskers gravplass.”

Montevideo Maru

”Det ble temmelig følelsesladet da vi først fikk bildene opp fra skipet som ingen hadde sett på 80 år,” forteller lederen av ekspedisjonen.

© Australian War Memorial