University of Delaware, Med tilladelse fra Dr. Mark Moline
Chuuk-lagunen mikronesien

Efter 76 år: Forsvunne krigsfly lokalisert

I 1944 vant USA en knusende seier over den japanske flåten i Mikronesia, men et stort antall amerikanske fly ble senere meldt savnet. Nå har en privat organisasjon funnet flere av dem.

En privat ettersøkningsorganisasjon har lokalisert tre forsvunne torpedo- og bombefly som var med på å vinne en av USAs største stillehavsseirer under 2. verdenskrig.

Ifølge organisasjonen Project Recover, som samarbeider med flere amerikanske universiteter, er det snakk om to Dauntless styrtbombefly og et Avenger torpedofly.

Alle flyene ble skutt ned under et massivt amerikansk angrep på Chuuk-lagunen i Mikronesia i februar 1944.

Under angrepet på den japanske flåten i Chuuk-lagunen ble 50 japanske marine- og fraktskip senket. Bildet viser flere av de brennende skipene og er tatt fra et av de amerikanske angrepsflyene.

© US National Archives, Naval History and Heritage Command

Japanerne ble knust

Angrepet varte i to dager da amerikanske hangarskip sendte bølge etter bølge av fly mot basen. Da bomberøyken lettet, hadde amerikanerne senket ca. 50 japanske marine- og fraktskip og utslettet over 250 fly.

Project Recover & University of Delaware & Scripps Institution of Oceanography/University of California, San Diego.

De tre amerikanske flyene ble skutt ned under angrepet, som fikk kodenavnet "Operation Hailstone".

Selv om Chuuk-lagunen er et populært sted å dykke, hadde ingen hittil oppdaget flyene, som ble lokalisert vha. robutubåter i en dybde på mellom 31 og 66 meter.

Titusenvis av soldater er fortsatt savnet

Ifølge historikeren Colin Colbourn fra Project Recover hadde de tre flyene til sammen syv besetningsmedlemmer.

Derfor har organisasjonen underrettet amerikanske myndigheter om funnet så eventuelle jordiske levninger av de syv drepte kan berges og begraves.

Ifølge Project Recover er over 72.000 amerikanske soldater fra 2. verdenskrig fortsatt meldt savnet.