Shutterstock

Elitetropper sultestreiker over urettferdig pensjon

Tusenvis av gurkhaer kjempet for Storbritannia i 1900-tallets kriger, men pensjonen deres utgjør kun en brøkdel av deres britiske kollegers.

Siden 1815 har nepalere kjempet på britisk side under betegnelsen gurkhaer. Soldatene fra Himalayafjellene er kjent for sitt utrolige mot, spesielt under kamper i 1800-tallets India og de to verdenskrigene.

Nå sultestreiker flere gurkha-veteraner i forsøk på å appellere til den britiske regjeringen. Pensjonen deres ble opprinnelig fastsatt i henhold til levekostnadene i Nepal, men mange gurkhaer har siden flyttet til England.

"Da vi tjenestegjorde i hæren, fikk vi en veldig liten lønn sammenlignet med våre britiske kolleger. Og etter endt tjeneste var pensjonen også lav. Pensjonen min var bare 47 pund i måneden (575 NOK, red.), mens en britisk veteran fikk over 800 pund i måneden”, forklarer den tidligere gurkha-soldaten Gyanraj Rai.

Ulikheten fikk den britiske regjeringen til å regulere lønnen, men misforholdet er fortsatt overveldende. En gurkha-soldat som ble pensjonert før 1997 får akkurat nå 350 pund i måneden, mens en britiskfødt soldat får 1200–1300 pund.

Gurkhaer med sine britiske offiserer, 1915.

200.000 gurkhaer deltok i 1. verdenskrig. Britene dekorerte knapt 2000 av dem for deres mot.

© British Library

Protester har virket før

I 2006 protesterte også pensjonerte gurkhaer. Den gang ga den britiske regjeringen dem rett til å slå seg ned i Storbritannia. Og i 2007 fikk gurkhaer som ble pensjonert etter 1997 de samme vilkårene som sine britiske kolleger.

Nå prøver de å forbedre forholdene for sine våpenfeller, som må hangle seg gjennom på den gamle pensjonsordningen.