Shutterstock & @Sprinter99880
Elven Dnipro

Etter damkatastrofen: Nå dukker de døde fra 2. verdenskrig opp

Sprengingen av Nova Kakhovka-demningen i Ukraina har ikke bare fordrevet tusenvis av mennesker fra deres hjem – den har også ført til nye bevis på et av de blodigste kapitlene i landets historie.

Den 6. juni ble Nova Kakhovka-demningen i Ukraina sprengt i luften så opptil 18 kubikkilometer (17 680 000 000 tonn) vann fra elven Dnipro rant ut i Kherson-regionen i landet.

Russland og Ukraina beskylder hverandre for å stå bak angrepet som allerede har jaget mange tusen ukrainere på flukt fra sine hjem.

Én ting er imidlertid sikkert: Ulike opptak viser hvordan det tidligere vannreservoaret nå har blitt til en enorm mudderbanke. Det har allerede nå avslørt mange uhyggelige skjeletter som eksperter mener stammer fra 2. verdenskrig.

Opptakene viser hodeskaller spredt i mudderet; et er til og med iført en hjelm fra 2. verdenskrig. Bildene har ennå ikke blitt uavhengig verifisert på grunn av kampene i området, men skjeletter fra 2. verdenskrig ville ikke være noen overraskelse.

Under krigen for 80 år siden ble det nemlig utkjempet blodige kamper mellom tyskerne og den sovjetiske hæren i det samme terrenget som nå er sentrum for Ukrainas motoffensiv mot den russiske okkupasjonen.

Se de gamle skjelettene folk har funnet i mudderbanken:

450 000 døde ved elven

Slaget ved Dnipro i 1943 var en av de største militære operasjonene under 2. verdenskrig, der 2,6 millioner sovjetiske soldater forsøkte å ta tilbake byen Nikopol på vestbredden av Dnipro fra 1,1 millioner forskansede tyskere.

Allerede før slaget begynte, slapp tyske fly flygeblad med propaganda ned over de sovjetiske soldatene og advarte dem mot det blodige slaget som ventet:

«Tyskerne har kledd vestbredden av elven Dnipro med betong og stål. Vi har laget en Østvoll som er like ugjennomtrengelig som Vestvollen i vest. Dere blir sendt i døden. Døden venter dere ved Dnipro. Stopp før det er for sent!» lød advarselen.

Propagandaen skulle få delvis rett. Mange ble sendt i døden, og slaget kostet til slutt rundt 450 000 mennesker livet. Men de tyske skansene var ikke ugjennomtrengelige, og etter nesten fire måneders kamp ble tyskerne nødt til å flykte.

Slaget ved Dnipro

Under slaget om Dnipro krysset russerne elven med vaklevorne tømmerflåter og små fiskebåter.

© Wikimedia Commons

Ifølge Oleksii Kokot, som er ekspert på tyske militærrelikvier i Ukraina, er det ikke så overraskende at det skjuler seg døde soldater i og omkring elven Dnipro.

Mens Den røde armés døde fra slaget så langt det var mulig ble funnet og gitt en ordentlig begravelse, «ble døde tyske soldater bare liggende på jordene», sier Kokot.

Mange av de tyske likene ble liggende i sumpene som senere ble oversvømt da Nova Kakhovka-demningen ble bygget i 1956.

Russere sprengte ukrainsk demning i 1941

Og det er nok ikke det eneste stedet ved elven Dnipro at det ligger utallige ukjente tyske soldater begravd.

I 1941, da tyskerne nettopp hadde erklært krig mot Sovjetunionen og stormet mot byen Zaporizjzja, bestemte russerne seg for å sprenge hull i demningen ved vannkraftverket DniproHES for å stoppe tyskernes fremmarsj og drukne så mange som mulig.

DniproHES ligger omtrent 210 km nord for Nova Kakhovka, og eksperter anslår at rundt 3000 døde i de voldsomme flodbølgene som fulgte.

Enhver tilbakelevering av de jordiske levningene av Wehrmacht-soldater skal gå gjennom den tyske krigsgravkommisjonen, men dette må trolig vente til kampene rundt Dnipro er avsluttet.