Flyvåpenets 332d Fighter Group besto utelukkende av afroamerikanere. Frem til 1948 var den amerikanske hæren helt rasedelt.

© Getty Images

Etterforskere finner lik av savnet jagerpilot fra 2. verdenskrig

Lawrence E. Dickson var 24 år da han styrtet med flyet sitt under 2. verdenskrig.

17. august 2018 av Pernille Mogensen

Nesten 75 år etter at den amerikanske piloten Lawrence E. Dickson styrtet med flyet sitt på et tokt i desember 1944, er de jordiske restene hans funnet. Det opplyser amerikanske myndigheter.

Dicksons jordiske rester vil bli begravet i USA.

© U.S. Defense POW/MIA Accounting Agency

Dickson var pilot i det amerikanske flyvåpenets 332d Fighter Group og hadde nettopp vært på rekognoseringsoppdrag med flygergruppen sin i Praha i det daværende Tsjekkoslovakia da P-51 Mustang-jagerflyet han satt i fikk alvorlige motorproblemer. 

Over radioen meddelte han kameratene sine om at han ville kaste seg ut av flyet i luftrommet over den norditalienske byen Tarvisio. Akkurat hva som skjedde, er uklart, for flygergruppen hans fant ikke spor av verken han, fallskjermen eller flyet.

Klikk deg gjennom tegningen og se Dicksons siste tokt.

Siden 2011 har amerikanske etterforskere lett etter savnede amerikanske piloter fra 2. verdenskrig

Ved å se i bl.a. tyske registre over styrtede fly greide man å lokalisere piloten og hans fly i den østerrikske kommunen Hohenturn på grensen til Italia. DNA-prøver fra liket og fra Dicksons etterlatte bekrefter at det er Dickson.

2. verdenskrig er den blodigste krigen i menneskehetens historie. De voldsomme årene rommer både tragiske, hjerteskjærende og forferdelige historier - men det er også lys i mørket. 

I hvert nummer av HISTORIE bringer vi de mest rørende beretningene. Og vi lover deg at det er gripende lesning. Akkurat nå kan du velge mellom flere forskjellige abonnementsformer, slik at du får akkurat det som passer til ditt behov. Eller du kan melde deg på nyhetsbrevet vårt. Da får du alt det nyeste fra historiens og arkeologiens verden to ganger i uken. 

Kanskje du er interessert i