Far og sønn blir nye eiere av tysk fly fra 2. verdenskrig

I mars dukket det opp et tysk Messerschmitt-fly av jorden i Danmark. Ingen museer gjør krav på flyet, og derfor blir sønnen og faren, som fant flyet på jordet sitt, de nye eierne.

14-årige Daniel Kristiansen har sammen med sin far blitt eiere av delene av det tyske Messerschmitt-jagerflyet de fant på jordet sitt i vår.

© Henning Bagger/Scanpix

Tidligere i år hadde 14 år gamle Daniel Kristiansen en innlevering på skolen om 2. verdenskrig.

I den forbindelse kom hans far til å tenke på en historie han hadde hørt fra sin farfar om at det skulle ha styrtet et tysk jagerfly på familiens jorde.

Piloten hadde kondomer om bord

Med hjelp fra både metalldetektor og gravemaskin fant de flere og flere deler av flyet, og til slutt fant de også beinrester og ammunisjon 5-6 meter nede i bakken – og så kontaktet de myndighetene.

Alle delene er for lengst gravd opp, blant dem også en vernepliktsbok med pilotens navn – den 19 år gamle Hans Wunderlich – og en pung med blant annet mynter og kondomer.

Flyet er en Messerschmitt Bf 109, som er et 1-motors jagerfly, og det styrtet ifølge tyske militærakiver 10. oktober 1944.

Arveretten går til finnerne

Tyskeren Hans Wunderlich har ikke etterlatt seg noen slektninger, og ingen danske museer har gjort krav på flyet. Derfor er det grunneierens – og dermed nå Daniel og Klaus Kristiansens – eiendom.

Hva skal skje med flyet?

“Det er et godt spørsmål, for det vet vi ennå ikke. I første omgang blir det kanskje en lokal utstilling av det. Hvis noen ønsker å kjøpe det, kan vi kanskje komme i dialog om det, men det er ikke det vi tenker først på. Men det skal heller ikke bare ligge her,” sier Klaus Kristiansen.

Daniel Kristiansen leverte oppgaven før flyet ble funnet, og ifølge faren fikk han god karakter på den.

Pilotens jordiske levninger skal sannsynligvis begraves på en dansk krigskirkegård.