Francis Apesteguy/Getty Images
Klaus Barbie i håndjern

Fem grunner til at nazistene flyktet til Sør-Amerika

I slutten av 2. verdenskrig fryktet toppnazistene å bli stilt til ansvar for sine kriminelle handlinger. Derfor hadde mange av dem en hemmelig fluktplan.

På slutten av 2. verdenskrig brant jorden under nazistene. 9000 av dem forsøkte å unnslippe rettferdigheten ved å flykte til Sør-Amerika.

Med 5000 tilflyttede nazister var Argentina den største avtakeren, men Brasil, Chile og Bolivia tok også gjestfritt imot tyske nazister på flukt.

Mens mange før eller siden ble innhentet av fortiden og stilt til ansvar, klarte andre å forsvinne i mengden og leve et nytt liv på falske papirer.

1. TILKNYTNING

Sør-Amerika vrimlet av eksil-tyskere

Villa General Belgrano, tyske immigranter, Argentina

Husene i mange argentinske byer bærer preg av eiernes tyske avstamning.

© Shutterstock

Titusenvis av tyskere utvandret til Sør-Amerika på 1800-tallet.

Mange av nybyggerne var såkalte Volga-tyskere, som på 1700-tallet var blitt invitert til Russland med spesielle privilegier.

Da privilegiene ble opphevet i andre halvdel av 1800-tallet, emigrerte spesielt mange Volga-tyskere til Argentina, som Det tyske rike knyttet sterke bånd til.

I årene frem til 2. verdenskrig samlet den tyske ambassadøren i Argentina en hard kjerne av nazister som sto klare til å hjelpe kameratene sine.

2. FORBINDELSER

Vatikanet hjalp krigsforbrytere på flukt

Kart over nazistenes fluktrute

Vatikanet utviklet fort fluktruter for nazister som lå an til å bli dømt for krigsforbrytelser.

Fra Tyskland (1) gikk turen til Østerrike (2), der flyktningene fikk husly i klostre. Imens sørget Vatikanet i Roma (3) for falske papirer så nazistene kunne rømme, for eksempel via havnen i Genova (4).

© Shutterstock

Sterke krefter innen den katolske kirke sympatiserte med nazistene og hjalp derfor til med flukten.

Prester, med den østerrikske biskopen Alois Hudal i spissen, tilrettela fluktruter fra Tyskland til utreisehavnen, gjerne Genova i Italia.

Underveis skaffet kirkens kontakter de flyktende losji i klostre og sørget for falske papirer som nazistene senere kunne bytte ut mot ekte Røde Kors-dokumenter.

Blant de krigsforbryterne som flyktet via den ruten, var Adolf Eichmann og Josef Mengele.

3. KNOWHOW

Teknologisk viten ga adgang

Pulqui II, Kurt Tank, Fábrica Militar de Aviones

Det argentinske jagerflyet Pulqui II, konstruert av tyskeren Kurt Tank, ble i sin grunnform utviklet av Focke-Wulf-fabrikkene.

© PD-AR-Photo

Økt handel gjorde at de fleste søramerikanske land klarte seg godt gjennom 2. verdenskrig.

Etter krigen kunne landene derfor investere i bl.a. militær teknologi. De fant den nødvendige kunnskapen hos tyske vitenskapsfolk som ble invitert til Sør-Amerika.

Blant dem var flyingeniøren Kurt Tank, som hadde ledet den tyske flyfabrikken Focke-Wolfs utviklingsavdeling fra 1931 til 1945.

Etter krigen ble Tank under falskt navn ansatt hos Argentinas fremste flyprodusent, det nåværende FAdeA.

4. STORPOLITIKK

Skitne triks var etterspurt

Adolf Eichmann snakker i telefon

Dokumenter viser at CIA beskyttet nazistiske krigsforbrytere. Blant annet skjulte CIA sin kunnskap om Adolf Eichmann, som angivelig ble brukt som informant.

© Shutterstock

Da den kalde krigen avløste den varme på slutten av 1940-tallet, rettet den amerikanske etterretningstjenesten søkelyset mot nazister med erfaring med skitne triks.

Nazistene ble ansatt som spioner eller til hemmelig krigføring mot USAs fiender i Sør-Amerika.

Blant de krigsforbryterne som ble hjulpet til en ny tilværelse, var den franske gestaposjefen Klaus Barbie.

Barbie slo seg ned i Bolivia, der han bl.a. hjalp CIA med å finne og drepe den marxistiske revolusjonslederen Che Guevara.

5. MILJØ

Fascisme var på moten

Bilde av Juan Perón

Perón ble valgt på et program som bl.a. gikk ut på å industrialisere Argentina.

Mange i Sør-Amerika sympatiserte med fascismen. Benito Mussolinis italienske variant var spesielt populær.

I Argentina kom offiser Juan Perón til makten i 1946. I det første året av 2. verdenskrig tjenestegjorde Perón som militærattaché i Italia, og oppholdet inspirerte til den spesielle varianten av ideologien som er kjent som peronismen.

Gjennom sine diplomater og etterretningsvesenet hjalp Perón aktivt nazister med å flykte fra Tyskland til Argentina, der de bl.a. skal ha blitt ansatt i sikkerhetstjenesten.