Fikk Stalin alle sovjetiske SS-folk?

Utleverte de allierte alle sovjetiske overløpere etter andre verdenskrig?

Storbritannia og Canada ga en hel SS-divisjon asyl i 1945.

Under krigen på østfronten rekrutterte Nazi-Tyskland både sovjetrussere og frivillige fra flere sovjetiske minoriteter til å kjempe mot Den røde armé. Stalin forlangte på Jalta-konferansen i februar 1945 å få alle forrædere utlevert.

Avtalen førte til at titusener ble overlevert til en usikker skjebne da krigen var slutt. En enkelt enhet gikk imidlertid fri.

Spesiell ukrainsk divisjon av SS

Nazistenes kamporganisasjon Waffen-SS hadde i 1943 skapt en divisjon av etniske ukrainere fra Øst-Galicja. Provinsen var polsk frem til 1939, men ble innlemmet i Sovjetunionen da Hitler og Stalin delte Polen mellom seg.

De frivillige i 14. Waffen-SS-divisjon overga seg i mai 1945 til britene i Nord-Italia. Ukrainerne hadde flaks og ble tatt til fange av et polsk korps på alliert side, og polakkene innledet straks lobbyvirksomhet for å redde sine tidligere landsmenn fra Stalins klør.

Pave Pius 12. blandet seg også inn fordi de ukrainske soldatene ifølge kirken var «gode katolikker og overbeviste antikommunister». Britene bøyde av for presset, og divisjonens mannskap fikk i 1947 asyl i Canada og Stor­britannia.

Etter krigen har divisjonen blitt beskyldt for å ha deltatt i krigsforbrytelser – blant annet i Polen, uten at noen er dømt. I 2007 bodde 1450 av de gamle SS-folkene ennå i Storbritannia.