Et fly av samme type som det eksperter har funnet under isen. 

© Shutterstock

Fly fra 2. verdenskrig funnet under isen

En kraftig storm ved ”Grønlands Bermuda-triangel” tvang i 1942 åtte fly til å nødlande. Nå har eksperter funnet frem til et av flyene.

12. september 2018 av Pernille Mogensen

76 år etter at åtte amerikanske krigsfly måtte nødlande på den grønlandske innlandsisen, mener eksperter å ha lokalisert et av dem under 91 meter is.

Funnet er gjort av den amerikanske organisasjonen Arctic Hot Point Solutions ved hjelp av en drone. Under den hang en radar som fanget opp uregelmessigheter under isens overflate i nettopp det området hvor en skvadron krigsfly nødlandet i 1942.

Var smurt inn i olie

Ekspertene førte en sonde ned i isen og oppdaget senere at instrumentet var smurt inn i hydraulisk olje. Den rødlige væsken ble analysert, og det viste seg å være samme type olje som blant annet den amerikanske Lockheed P-38 Lightning-jageren brukte.

Skvadronen, som besto av seks P-38 jagerfly og to B-17 bombefly, var på vei fra USA til England i 1942 da en storm tvang dem til å nødlande nær Køge Bugt på Grønlands østkyst.

Grønlands Bermuda-triangel

“Bukta er Grønlands Bermuda-triangel. Været kan slå om på få minutter”, forklarer ekspedisjonens leder, Jim Salazar, til Live Science.

Pilotene ble reddet, mens flyet deres lå igjen på isen og med tiden ble innkapslet i is. Arctic Hot Point Solutions planlegger å grave og smelte flyet fri av isen til sommeren.

Får du ikke nok av historiske nyheter? I HISTORIE skriver vi alltid om siste nytt fra arkeologiens og historiens verden. Akkurat nå kan du velge mellom flere forskjellige abonnementsformer, slik at du får akkurat det som passer deg. Og en velkomsthilsen etter eget valg

Kanskje du er interessert i