Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Foreldre forsøkte til det siste å redde barna sine

Arkeologiske funn ved Sobibór i Polen avslører skjebnen til en rekke jødiske barn fra Nederland som ble deportert under 2. verdenskrig.

Yoram Haimi

Ved den tidligere KZ-leiren i Sobibór, som ligger i den østlige delen av dagens Polen, har arkeologene funnet fire navneskilt. De små skiltene har tilhørt jødiske barn som nazistene tok av dage i leirens gasskamre.

© Yoram Haimi

Det er mulig foreldrene ga barna skiltene i et håp om at de en dag ville hjelpe barna å finne veien hjem igjen. Hvert av skiltene bærer barnets navn samt fødselsdato og hjemsted. Alle de fire barna stammet fra Amsterdam i Nederland.

Dødstallet kan være høyere enn før antatt

Arkeologene har undersøkt barnas skjebne nærmere. Det viser seg at alle fire var del av en massedeportasjon på ca. 1300 barn på mellom fire og åtte år som ble tatt fra foreldrene sine og sendt til Sobibór. Kort etter ankomsten ble barna gasset i hjel.

I oktober 1943 lukket nazistene utryddelsesleiren i Sobibór etter en stor fangeflukt der ca. 300 fanger unnslapp. Minst 58 av dem overlevde krigen.

© United States Holocaust Memorial Museum

En av arkeologene, Yoram Haimi, har arbeidet med oppsporing av Sobibórs ofre i flere år. I sitt arbeid har Haimi konkludert at det virkelige antallet jødiske dødsofre i leiren må være høyere enn det offisielle tallet på 250 000.

“Vi finner aldri ut hvor mange jøder som ble drept i denne leiren. Men ut fra størrelsen av massegravene å dømme må tallet være mye høyere enn 250 000”, sier Haimi i et intervju med nettmediet Live Science.

Les også:

Vietnamkrigen

Brev avslørte My Lai-massakren: “Utslett landsbyen og dens innbyggere”

7 minutter
Hitler

Hitler kjøpte sine generalers lojalitet

10 minutter
Andre verdenskrig

Miniubåt finner gammelt krigsskip i verdens dypeste dykk

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul