Yoram Haimi

Foreldre forsøkte til det siste å redde barna sine

Arkeologiske funn ved Sobibór i Polen avslører skjebnen til en rekke jødiske barn fra Nederland som ble deportert under 2. verdenskrig.

Ved den tidligere KZ-leiren i Sobibór, som ligger i den østlige delen av dagens Polen, har arkeologene funnet fire navneskilt. De små skiltene har tilhørt jødiske barn som nazistene tok av dage i leirens gasskamre.

© Yoram Haimi

Det er mulig foreldrene ga barna skiltene i et håp om at de en dag ville hjelpe barna å finne veien hjem igjen. Hvert av skiltene bærer barnets navn samt fødselsdato og hjemsted. Alle de fire barna stammet fra Amsterdam i Nederland.

Dødstallet kan være høyere enn før antatt

Arkeologene har undersøkt barnas skjebne nærmere. Det viser seg at alle fire var del av en massedeportasjon på ca. 1300 barn på mellom fire og åtte år som ble tatt fra foreldrene sine og sendt til Sobibór. Kort etter ankomsten ble barna gasset i hjel.

I oktober 1943 lukket nazistene utryddelsesleiren i Sobibór etter en stor fangeflukt der ca. 300 fanger unnslapp. Minst 58 av dem overlevde krigen.

© United States Holocaust Memorial Museum

En av arkeologene, Yoram Haimi, har arbeidet med oppsporing av Sobibórs ofre i flere år. I sitt arbeid har Haimi konkludert at det virkelige antallet jødiske dødsofre i leiren må være høyere enn det offisielle tallet på 250 000.

“Vi finner aldri ut hvor mange jøder som ble drept i denne leiren. Men ut fra størrelsen av massegravene å dømme må tallet være mye høyere enn 250 000”, sier Haimi i et intervju med nettmediet Live Science.