US AirForce/ABC 6
Carl Nesbitt pilot fra 2. verdenskrig

Forsvunnet pilot fra andre verdenskrig vender hjem

Det tok 79 år og Berlinmurens fall, men nå har etterforskere omsider funnet liket av en amerikansk bombeflypilot som ble skutt ned nord for den tyske byen Leipzig.

Mange tusen av soldatene som mistet livet under andre verdenskrig, er fortsatt savnet. Men takket være et større detektivarbeid har i hvert fall én fallen endelig fått mulighet til å vende hjem.

Den 23 år gamle premierløytnant Carl Nesbitt fra Ohio var pilot på et B-17-bombefly, også kjent som en flyvende festning, som den 29. mai 1944 ble skutt ned under et oppdrag nordøst for den østtyske byen Leipzig. Seks av de ti besetningsmedlemmene om bord på flyet rakk å hoppe ut i fallskjerm – men ikke Nesbitt.

Nesbitt

I 1992 fikk premierløytnant Nesbitts familie satt opp denne minneplaten ved Det amerikanske flyvåpenets museum i Ohio.

© William Fischer, Jr.

Den kalde krigen satte en stopper for ettersøkingen

The American Graves Registration Command, en organisasjon med ansvar for å finne døde amerikanske soldater i Europa etter krigens slutt, hadde allerede i 1946 klart å finne ett av de døde besetningsmedlemmene på en lokal kirkegård. Men før det lyktes å finne frem til de resterende tre ofrene, kom den kalde krigen, og Europa ble delt i to. Nesbitts lik befant seg nå i Øst-Tyskland – bak Berlinmuren.

Først etter Øst-Tysklands oppløsning kunne arbeidet med å lete etter de siste ofrene fortsette, og i 2012 fant et team med amerikanske etterforskere frem til stedet hvor Nesbitts fly hadde styrtet.

I 2019 lyktes det å få tillatelse til å grave på stedet, hvor de fant et av besetningsmedlemmene. Og ved hjelp av tannlegejournaler er det nå endelig lykkes å identifisere personen som premierløytnant Nesbitt. Hans levninger vil bli gravlagt i delstaten Pennsylvania den 15. mai 2023.