Galleri: Forferdelige forhold i konsentrasjonsleirene

Flere millioner jøder mistet livet i nazistenes konsentrasjonsleirer. Medisinske forsøk, grusomme levekår og fatale arbeidsforhold var hverdagen for fangene.

© Wikipedia

I 1942 ble en gruppe jøder fraktet fra Warszawa-gettoen til Auschwitz i tog – på samme måte ankom flere tusen fanger konsentrasjonsleiren.

I 1943 ble inngangen til Birkenau (Auschwitz II) bygget. Flere tusen jøder ble transportert gjennom porthuset, senere kjent som Dødsporten.

© German Federal Archive

Ved ankomsten til konsentrasjonsleirene ble fangene fratatt personlige eiendeler. På bildet ses en stor haug briller fra Auschwitz.

I 1942 ble Auschwitz utvidet med Birkenau, som ble nazistenes mest effektive utryddelsesmaskin. Latrinene i Birkenau forteller om de horrible forholdene i leiren.

© Ullstein Bild

Tusener døde av sykdom og underernæring i konsentrasjonsleirene. Men enda flere ble gasset i hjel.

Ovnene i Auschwitz fungerte både som krematorier for de mange tusen døde fangene og som gasskamrenes ventilasjonssystem.

© Kurt Heissmeyer

Det var normalt at fanger ble utvalgt til medisinske forsøk og eksperimenter. Bildet viser et barn som bevisst ble smittet med tuberkulose for deretter å få fjernet lymfeknutene kirugisk. Barnet fra Neuengamme-leiren ble så henrettet.

Fanger fra Auschwitz feirer den lenge ventede friheten etter at russiske soldater i januar 1945 befridde leiren.

© Shutterstock

Den tyske uttrykket "ARBEIT MACHT FREI" (arbeid gjør deg fri) markerer fortsatt inngangen til Auschwitz.

"Denkmal für die ermordeten Juden Europas" (Minnesmerket for Europas drepte jøder). Det verdensberømte monumentet ble i 2005 oppført i Berlin til ære for de menn, kvinner og barn som ble drept under holocaust.