Ho/AFP/Ritzau Scanpix
Nazi-ørn Admiral Graf Spee

Gigantisk nazi-ørn reddet fra omsmelting

En 350 kilo tung tysk bronseørn som en gang prydet krigsskipet Graf Spee, har blitt hevet utenfor Uruguay. Landets president vil smelte om nazisymbolet til en fredsdue – men dette har skapt massiv motstand.

Fremtiden til en bronseørn som en gang prydet nazistenes enorme slagskip Admiral Graf Spee, er fremdeles usikker etter at planene om å smelte den ned er lagt på hylla.

I 2006 hevet skattejegere ørnen utenfor kysten av Uruguay, der nazistene senket Graf Spee i 1939 for å forhindre at skipet falt i fiendens hender.

Uruguays høyesterett slo i fjor fast at ørnen tilhørte den uruguayanske stat siden den var funnet i landets farvann. Men det har blitt stor strid om hva som egentlig burde skje med ørnen.

Fredag kunngjorde landets president Luis Lacalle Pou at planen var å smelte om bronseørnen på 350 kg – men dette ble møtt med så mange protester at presidenten nå har oppgitt planen.

De allierte sendte enorm flåte etter Graf Spee

Den to meter høye ørnen, som har et vingespenn på 2,8 meter og griper et stort hakekors i klørne, satt i akterenden av et av de største skipene i tyskernes Kriegsmarine.

Krysseren Admiral Graf Spee holdt seg offisielt innenfor Versailles-traktaten, som fastla rammene som Tyskland kunne bygge opp en flåte etter. Traktaten sa bl.a. at Tyskland ikke fikk bygge krigsskip som hadde et deplasement (den mengden vann som skipet fortrenger) på mer enn 10 000 tonn. Men skipet var i virkeligheten enda større, og med full armering fortrengte det nesten 15 000 tonn. Derfor ble det kalt et «lommeslagskip».

Etter 2. verdenskrigs utbrudd ble skipet sendt til Sør-Stillehavet, der det i 1939 senket atskillige handelsskip som fraktet varer for bl.a. England og Frankrike. Graf Spee ble en så stor torn i øyet på de allierte at en enorm flåte på fire hangarskip, tre slagskip og 16 kryssere ble sendt etter det.

Til slutt ble Graf Spee fanget av tre britiske kryssere, og etter en voldsom kamp ble det tyske skipet så sterkt skadet at det måtte flykte. Kort tid etter bestemte kapteinen seg for å sprenge skipet i luften utenfor Montevideo, for han fryktet at det ville avsløre tyske krigshemmeligheter hvis det falt i hendene på britene.

Admiral Graf Spee

Den store bronseørnen satt på Admiral Graf Spees hekk eller bakende. Skipet var 186 m langt og hadde en besetning på over 1000 mann.

© Wikimedia Commons

Tyskland vil ikke ha ørnen utstilt

Graf Spee ble liggende på havbunnen frem til 2004, da et privat selskap berget deler av skipet i samarbeid med Uruguay. I 2006 ble den store bronseørnen heist til overflaten.

Men da ørnen ble stilt ut, klaget Tyskland straks og ba den uruguayanske stat om ikke å vise frem «nazi-parafernalia».

En domstol i Uruguay bestemte da at ørnen skulle auksjoneres bort for å betale de private investorene som hadde finansiert bergingen.

Men så advarte Simon Wiesenthal-senteret, en jødisk menneskerettighetsorganisasjon dedikert til forskning og erindring om Holocaust, om at ørnen kunne falle i hendene på nazi-sympatisører. Etter det ble også den planen droppet.

Det siste påfunnet kom fra Uruguays president Lacalle Pou, som mente at ørnen burde smeltes om: «Det falt oss inn at dette krigssymbolet kunne gjennomgå en transformasjon og bli til et symbol på fred, for eksempel en due», sa presidenten sist fredag.

Dette førte imidlertid til massive protester. Både historikere, kunsteksperter og andre politikere argumenterte for at planen var et uttrykk for historieløshet.

Som parlamentsmedlemmet Aldo Lamorte fra presidentens eget parti Partido Nacional sa det: «Colosseum ble IKKE ødelagt bare fordi kristne ble drept der».

To dager senere ble presidenten nødt til å skrinlegge ideen.

«Når du sikter etter fred, er det første du må gjøre, å skape enhet, og dette gjorde tydeligvis ikke det», sa Pou.

Det er usikkert hva som nå vil skje med ørnen. Siden den ble berget, har den stort sett vært gjemt unna i et av lagerrommene til Uruguays marine – og der blir den nok enda en stund.