Gjemt i 70 år: Jødisk jentes holocaust-dagbok utgis

En enestående dagboksberetning om livet i en jødisk ghetto i Polen kommer nå ut på engelsk. Beretningen ble skrevet av den polsk-jødiske jenta Renia Spiegel, som tyske soldater skjøt i 1942.

Renia Spiegel

Polsk-jødiske Renia Spiegel skrev en over 700 sider lang dagbok fra hun var 15 år i 1939 og til hun ble skutt av tyskerne i 1942.

© Bellak Family Archives

“Kjære Gud, jeg ønsker å leve. Jeg har opplevd så lite av livet. Jeg vil ikke dø”.

Det skrev 17 år gamle Renia Spiegel i sin dagbok den 7. juni 1942 – bare to måneder før sin død. Den polsk-jødiske jentas beretning om hverdagen i en ghetto under 2. verdenskrig lå gjemt i en bankboks i 70 år; nå er den for første gang gitt ut på engelsk.

Polens svar på Anne Frank

Renia, hvis tragiske dagbok er blitt sammenlignet med nederlandske Anne Frank, bodde i den polske byen Przemysl da den tyske okkupasjonsmakten i 1942 sperret byens jøder inne i en ghetto. På det tidspunktet hadde Renia skrevet dagbok i tre år.

Her berettet hun om alt – fra sin første forelskelse til de tyske flyenes bombeangrep og ikke minst tiden i den trøsteløse ghettoen.

I 1942 klarte Renia å komme seg ut av ghettoen, men hun og flere andre jøder ble funnet skjult på et loft og skutt av tyske soldater i juli samme år.

Bare Renias søster og mor overlevde krigen. Her ses Renia (th) sammen med sin beste venninne i 1938.

© Bellak Family Archive

Kjæreste reddet dagboken

På det tidspunktet hadde hun skrevet over 700 sider i dagboken. Kjæresten hennes, Zygmunt Schwarzer, som hun hadde kysset for første gang få måneder før, gjemte dagboken før han selv ble deportert til dødsleiren Auschwitz.

Mot alle odds overlevde Zygmunt, og etter krigen sendte han dagboken til
Renias mor og søster – de eneste i familien som overlevde krigen.

De gjemte dagboken i en bankboks, der den lå urørt inntil Renias niese fant den. I 2016 utkom boken på polsk, og den 19. september 2019 kommer den for første gang på engelsk: “Renia’s Diary – A Holocaust Journal”.