De færreste trodde på prosjektet før den britiske marineoffiseren lord Mountbatten holdt en demonstrasjon for en samling av offiserer.
Med sin tjenestepistol skjøt Mountbatten først en isblokk i stykker.
Så skjøt han mot en blokk laget av sagflis og is. Kulen rikosjetterte fra overflaten av blokken, fløy gjennom buksebenet på en general og kilte seg fast i veggen.
«Kulen surret rundt bena våre som en sint bie», skrev den britiske feltmarskalken Alan Francis Brooke i dagboken sin. Demonstrasjonen overbeviste den allierte hærledelsen, og byggingen ble satt i gang.
Prototype bygges i Canada
Prosjektet fikk kodenavnet «Habakkuk» etter en av Bibelens profeter. Planen var et 600 m langt skip – dobbelt så langt som Titanic – med plass til 300 fly. Isskroget måtte stabiliseres med metallgitter og ha innlagt rør til kjølevæske slik at skipet ikke smeltet.
En prototype ble bygget på Patricia Lake i Canada. Den øde innsjøen ligger i et kaldt klima, og faren for spioner var minimal.
Byggematerialet ble kalt pykrete etter Geoffrey Pyke og besto av 14 prosent sagflis og 86 prosent vann. Kjølemaskiner frøs ned blandingen, som ble skåret i blokker og brukt til skroget.
Men prosjektet ble innstilt i 1944 fordi kostnadene var for store og fordi de alliertes eskorter var blitt flinkere til å bekjempe ubåtene. Kjølemaskinene ble fjernet, og tre somre senere hadde prototypen smeltet.