K. Thoctarides/PlanetBlue.gr & SM Museum
HMS Triumph

Hemmelig spionubåt funnet etter 20 års jakt

Et team med greske dykkere har annonsert at de har funnet vraket av den britiske ubåten HMS Triumph. Ubåten utførte hemmelige oppdrag under andre verdenskrig, men mannskapet fikk en grusom død.

Vraket av en britisk ubåt som spilte en avgjørende rolle i Storbritannias spionjakt fra andre verdenskrig, er funnet utenfor kysten av Hellas etter 20 års ettersøkning.

Dette meddelte den erfarne greske dykkeren Kostas Thoctarides nylig. Teamet hans av dykkere har lokalisert vraket av HMS Triumph i Egeerhavet, på et hemmelig sted «ti kilometer» utenfor kysten av Sounio i det sørligste Hellas.

Vraket ble funnet på rundt 203 meters dybde, og dets lukkede luker og inntrukne periskop viser at ubåten var i ferd med å dykke da den sank, forteller Thoctarides.

En av lagets dykkere, Rena Giatropoulou, har dessuten fortalt til mediet Live Science at den fremre delen er alvorlig skadet av en eksplosjon som nesten helt sikkert senket ubåten. Men det er foreløpig ikke klart om eksplosjonen skyldtes en fiendtlig synkemine eller sjømine – eller om eksplosjonen var intern – det vil si forårsaket av en av ubåtens egne torpedoer.

Ubåt gjennomførte tidlige spionoppdrag

HMS Triumph ble sjøsatt i 1938 og gjennomførte mer enn 20 oppdrag under andre verdenskrig, herunder angrep på aksemaktenes skip i Middelhavet. Men fartøyet er best kjent for sin rolle i hemmelige operasjoner.

I 1941 brakte ubåten i dypeste hemmelighet offiseren Bill Hudson fra den britiske spionenheten SOE (Special Operations Executive) til Montenegro, som var under italiensk styre. Her hjalp han i de følgende årene jugoslaviske opprørere mot okkupasjonsmakten.

Oppdraget var et av SOEs første. Etter dette gjennomførte britene mange lignende operasjoner i flere andre land. For eksempel i Hellas, hvor HMS Triumph landsatte britiske agenter mens det var under nazistenes kontroll. Ubåten utførte også oppdrag der oppgaven var å redde allierte soldater fanget i Nord-Afrika.

VIDEO: Se de flotte opptakene av ubåten på havets bunn

Video

Lå på 203 meter under overflaten i farlig farvann

Thoctarides og hans team av greske dykkere har lett etter vraket av HMS Triumph i mer enn 20 år, og selv om de tidligere har funnet fire andre ubåter, har denne spesiell betydning.

«Triumphs historie er uløselig knyttet til den greske motstanden og de hemmelige tjenestene som opererte under den italiensk-tyske okkupasjonen», forteller Giatropoulou.

Å finne ubåten var imidlertid «ekstremt vanskelig», ifølge Giatropoulou, på grunn av det farlige farvannet den befant seg i. Teamet var nødt til å bruke en fjernstyrt miniubåt for å ha en sjanse:

«På 203 meters dybde og med så sterke strømmer under vann ville det være umulig for dykkere å jobbe», forteller hun.

Ifølge marineopptegnelser seilte Triumph i hemmelighet til øygruppen Kykladene i desember 1941. Her skulle den redde mer enn 30 britiske agenter og krigsfanger fra øya Antiparos 9. januar. Men ubåten dukket aldri opp, og flyktningene ble anholdt.

Den 23. januar 1942 oppførte Royal Navy ubåten som savnet til sjøs med 64 besetningsmedlemmer om bord.

«Min mening er at det er 64 helter i ubåten», sier Giatropoulou. «HMS Triumph må behandles med den respekt og hellighet den fortjener som en krigsgrav», slår Giatropoulou fast.