Privat foto

Himmler besøker Finland

SS-leder Heinrich Himmler har akkurat beordret drapet på millioner av jøder når han besøker Finland sommeren 1942. Her har han tid til statsbesøk og roturer. I brevene til sin kone Margarete forteller han,«Pappi», om sitt besøk.

Sommeren 1942 er SS-sjef Heinrich Himmler på besøk i Finland. Det er bare noen måneder siden han beordret den endelige utryddelsen av alle Europas jøder. Mens gasskamrene i utryddelsesleirene jobber døgnet rundt, ankommer nazilederen Finland for å overtale finnene til å utlevere landets jøder for utryddelse.

Under besøket håper Himmler også å overtale den finske presidenten, Risto Heikki Ryti, til å yte større bistand i kampene mot Den røde armé – spesielt rundt Leningrad og i retning av den viktige Murmansk-jernbanen.

*I tre brev til kona Margarete og datteren Gudrun, som han kaller hhv «mor» og «Püppi», er det imidlertid ikke storpolitikk som fyller linjene. I stedet skriver han om finske dukker og de tipsene han har snappet opp for å tørke mat.**

*Det første brevet sender Himmler få dager etter at han inspiserer Auschwitz og beordrer at alle jøder i Polen skal være utryddet innen årsskiftet.

Hegewald den 28. juli 1942

Min gode mor!

Jeg har akkurat snakket med dere begge i telefonen, nå skal du få et par linjer mer fra meg.

Heinrich Himmler
© Bundesarchiv

Heinrich Himmler (1900-1945)

Vedlagt er Püppis karakterbok. Sant nok, den kunne ha vært noe bedre.

I Finland håper jeg å slappe av litt siden mine offisielle oppgaver ikke tar så mye tid.

Offisielt skal det selvfølgelig skje en masse. Besøk hos presidenten og utenriksministeren og marskalk Mannerheim.

Deretter drar vi nordover for å besøke Dietl og inspisere divisjonen (den tyske 20. bergdivisjon under kommando av general Eduard Dietl befant seg i det nordøstligste Finland som buffer mot Den røde armé, red.).

Jeg legger ved en brosjyre om finske tørringsteknikker; kanskje de vil interessere deg.

Har det veldig travelt nå, men sender masse kjærlighet og håper du snart blir bedre.

Helsinki den 30. juli 1942

Kjære mor og kjære Püppi

Jeg ble mottatt meget hjertelig og varmt her av den finske regjeringen. Nå er jeg på vei mot nord, jeg har det riktig bra.

Jeg vedlegger noen ting til mor og ungen.

Mange kjærlige hilsener og kyss, din pappi

Etter sitt besøk i Finland drar Himmler til østfronten, hvor han tilsynelatende upåvirket overværer Einsatz-gruppenes uhyrligheter. Herfra sender han gaver hjem til sin kone og datter. Gavene vitner om at selv familien til en av Nazi-Tysklands toppledere opplever varemangelen på grunn av krigen.

Hegewald den 10. august 1942

Min gode mor!

Du skal ha et brev fra meg sammen med pakken – den lille kurven er til deg, den er meget praktisk og laget av bjørkebark.

Jeg sender deg også alle typer papir som dere mangler: Servietter, vokspapir, toalettpapir og annet.

To små lamper til deg og Püppi, to vaskekluter. I tillegg en trebakke og en treskål og en vasketøypose til mor – to finske dukker og et trefat til ungen.

Litt skurepulver og en av mine gamle tannbørster, kanskje du kan bruke den til å pusse sko eller noe sånt.

I tillegg får dere også to små poser med snacks til mor og lille datter og brevpapir til moster Parre.

Mange takk for din fine lille pakke fra farmasøyten og de sjarmerende fotografiene og begge dine brev fra den 24/7. og 4,8.!

Himmlers breve

Brevene fra Himmler inneholder også hittil usette fotografier fra familielivet.

© Wikimedia Commons

Himmlers brev lå gjemt i 69 år

Jeg har masser av arbeid og møter, men jeg skal snart skrive til Püppi og vil også fortelle deg litt om Finland og besøket her.

Jeg er meget glad for at frau von Schade og fräulein Görlitzer besøker deg, gi dem mine beste hilsener.

Det venter 30 egg fra denne regionen på deg i Berlin. Jeg er nødt til å slutte nå.

Vær ikke så fryktelig arbeidsom, husk også å slappe litt av!

Mange kjærlige hilsener og kyss til deg og Püppi, din far

Selv om Himmlers brev er joviale i tonen, er statsbesøket i Finland blodig alvor. Den tyske hæren har desperat bruk for hjelp i kampen mot Sovjetunionen. Men finnene bøyer seg ikke for Himmlers ønsker og nekter både å involvere seg enda mer i kampene på østfronten og å utlevere landets jøder til gassing i utryddelsesleirene.