Heilongjiang Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology & Wikimedia Commons
Enhet 731

Historiens kanskje verste torturkjeller funnet i Kina

Kinesiske arkeologer har funnet det største forsøkslaboratoriet til den beryktede japanske Enhet 731. Funnet kaster lys over brutale biologiske eksperimenter som de amerikanske myndighetene senere dro nytte av.

Nær byen Anda i Kinas Heilongjiang-provins har det lykkes kinesiske arkeologer å finne den største underjordiske bunkeren til den beryktede japanske Enhet 731.

Enheten utførte umenneskelige eksperimenter på ca. 12 000 krigsfanger og sivile under 2. verdenskrig.

Bunkeren er ikke åpnet ennå, men de kinesiske arkeologene har vært på jakt etter den lenge.

Av dokumenter funnet tidligere vet arkeologene at japanerne brukte enhetens torturkammer i Anda til å teste effekten av dødelige sykdommer og biologiske våpen på sivile, primært kinesere og russere.

Enhet 731

Luftfoto av området som graves ut. Halvannen meter under bakken ligger adskillige rom forbundet av ganger, hvor japanske forskere eksperimenterte på mennesker.

© Heilongjiang Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology

Forskning fra torturkammeret ble delt med USA

Bunkeren på ca. 33 × 20 meter ble bygget i 1941 og var Enhet 731s mest avanserte og hyppigst brukte testsenter.

Siden har det kommet frem hvordan japanerne for eksempel bandt folk til trepæler på et åpent jorde, hvoretter fly slapp giftgass eller pestsmittede lopper over dem. De japanske legene testet også hvordan frostbitt påvirket spedbarn.

Etter krigen slapp en rekke av Enhet 731s forskere straff etter at de ifølge deklassifiserte dokumenter inngikk en avtale med den amerikanske staten. Amerikanerne lovet å ikke rettsforfølge dem hvis de bare delte kunnskapen de hadde ervervet under forsøkene på sivile.

Amerikanske forskere brukte japanernes erfaringer til å utvikle nye kjemiske våpen under den kalde krigen.

De kinesiske arkeologene mener at dette funnet kan føre til beviser for flere japanske krigsforbrytelser og bringe den uhyggelige historien frem i lyset igjen.