Adolf Hitler ble leder av det tyske nazistpartiet i 1921, men to år tidligere hadde han søkt om medlemskap i et annet politisk parti, ifølge en historiker.

© Alamy

Historiker: Hitler ble avvist av politisk parti

I 1919 ble Adolf Hitler nektet medlemskap i et tysk parti, sier historieprofessor som har gravd frem de nye opplysningene fra et arkiv i München.

10. november 2017 av Pernille Mogensen

Høsten 1919 oppsøkte den da 30-årige Adolf Hitler grunnleggeren av det høyreorienterte og antisemittiske partiet Deutschsozialistische Partei, Hans Georg Grassinger.

På møtet, som fant sted på partiforlagets kontor, hadde Hitler med tre forespørsler: Han ville bli medlem av partiet, han tilbød seg å skrive tekster for partiet, og han ønsket låne penger av Grassinger.

Ikke abonnent? Få bladet her:

Hitler fikk avslag

Men alle tre forespørsler ble avvist, heter det fra den tyske historieprofessoren ved University of Aberdeen, Thomas Weber, i et intervju med den britiske avisa The Guardian.

Opplysningene om Hitlers avviste partimedlemskap stammer fra Hans Georg Grassingers vitnesbyrd, som Weber i forbindelse med research til sin nye bok "Becoming Hitler: The Making of a Nazi" har gravd frem fra arkivet ved Institut für Zeitgeschichte i den tyske delstaten Bayern. Boken kommer ut neste måned,

Opplysningene har ikke vært kjent i offentligheten før – ifølge Weber fordi de er ”oversett” i den enorme mengden materiale arkivet inneholder.

Partiet gikk i oppløsning

Kort tid etter avvisningen meldte Hitler seg inn Deutsche Arbeiterpartei, som var forløperen for nazistpartiet (NSDAP), som Hitler ble leder av i 1921.

Året etter la Deutschsozialistische Partei seg selv ned, og flere av dets prominente medlemmer søkte til nazistpartiet, der de fikk avgjørende innflytelse under Hitlers ledelse. 

Kanskje du er interessert i