Hitler

Adolf Hitler

Adolf Hitler ble født 20. april 1889 på kroen Gasthof zum Pommer i Braunau i Østerrike. Han var fjerde barn i en ­søskenflokk på seks, og fire av søsknene døde som små. Adolf Hitlers far, tollbetjent Alois Hitler, var streng, og Adolf gjorde tidlig opprør mot hans autoritet. I 1903 døde Alois, og bare fire år etter døde moren av brystkreft. 18-åringen måtte nå klare seg selv.

1889: Adolf Hitler kom til verden i Braunau, Østerrike.

1907: Wiens kunstakademi avviste 18 år gamle Hitler.

1914: 1. verdenskrig brøt ut. Hitler fikk på tross av sitt østerrikske statsborgerskap lov til å kjempe for Tyskland. Han tjente som ordonnans og får Jernkorset for modighet.

1918: Etter krigen ble Hitler spion i den tyske hærens etterretningstjeneste.

1919: Hitler deltok som spion i møter i det nasjonalistiske tyske arbeiderpartiet og ble så begeistret at han meldte seg inn i partiet.

1920: Arbeiderpartiet skiftet navn til Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti og kjøpte avisen Völkischer Beobachter.

1921: Hitler lot seg utnevne til ”fører” av Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti.

1923: 8. november forsøkte ­nazistene med Hitler i spissen et kupp, det såkalte ølkjellerkuppet i München. Det slo fullstendig feil.

1924: Hitler ble idømt fem års fengsel for høyforræderi, men ble løslatt etter bare ni måneder. Da han kom ut, hadde han innholdet til boken ”Mein Kampf” med seg.

1929: Etter børskrakket på Wall Street i New York steg arbeidsløsheten i Tyskland, og millioner av misfornøyde tyskere sluttet seg til nazistene. Ved Riksdagsvalget ble nazistene landets nest største parti.

1932: Franz von Papen dannet en mindretallsregjering, men uro og gatekamper bredte seg i landet.

1933: Adolf Hitler ble rikskansler.

©

Adolf Hitler - helt privat

Knuste kunstnerdrømmer, et medisinskap fylt med stoffer og en problematisk familie. Legen Theodor Morell var derfor alltid i nærheten av Hitler og i 1945 tok Hitler hele 28 forskjellige piller daglig. Stryknin, morfin og amfetamin var blant de minst 28 ulike medikamentene som legen Theodor Morell behandlet Hitler med i perioden 1936–1945. Bli med bak fasaden når vi går tett på Hitlers privatliv.

EVA BRAUN: HITLERS STORE KJÆRLIGHET

Da Hitler møtte Eva Braun i 1929, levde han i et komplisert forhold med sin niese Angela, men da Angela blir funnet død i 1931, skyter romansen med Eva fart. Dog skulle det gå hele 14 år før de kunne kalle seg ektefolk.

Attentatforsøk på Hitler

Etter maktovertagelsen i 1933 levde Hitler i evig angst for attentater – og ikke uten grunn. Han mottok forgiftede brev, og over 40 drapsforsøk ble avverget. Hitler var ­konstant omgitt av livvakter, bar alltid skuddsikker vest og spiste ingen ting uten at maten hadde blitt prøvesmakt av en av de 15 kvinnene som var ansatt som munnskjenkere. Dødsangsten påvirket Førerens helse, han hadde kroniske magesmerter og fryktet å dø av alvorlige sykdommer.

Adolf Hitlers død

I april 1945 er det klart at Hitlers visjon for Nazi-Tyskland har kollapset, og Føreren gjør seg klar til undergangen. Hitler begår selvmord den 30. april 1945 – han ble 56 år gammel. Få detaljene om hans siste dager, les det oppsiktsvekkende testamentet og øyenvitneskildringene fra dem som sto ham nærmest.