Adolf Hitler fikk tusenvis av fanbrev

En forelsket baronesse, en ambisiøs frisør og en egyptisk lærling. Fra hele verden sendte beundrere fanbrev til Hitler – nærmere 12 000 i året. I 1945 beslagla russiske tropper førerens post og sendte den til et arkiv i Moskva. Brevene er i dag offentlige og gir et unikt innblikk i tilhengernes tilbedelse av Hitler.

Regjeringen burde kastes til løvene

Nieder-Petersdorf, Tyskland - Sommeren 1932

De må endelig foreta alle reiser med fly, slik at det røde morderpakket ikke får tak i Dem. De skal visst tvinges i landflyktighet mellom 12. og 14. august. Er det virkelig ikke mulig å få fjernet regjeringen? Det beste ville vært om man plasserte et bur med tigre og løver fremfor dørene, men dyrene må ikke ha fått mat på tre dager, slik at sulten river. For hvis ikke dyrene er sultne nok, vil de ikke engang se på dette byttet.

Deres trofaste tilhenger,
Ruth Hübner

Tenåring lengter etter Hitler

Heydekrug, Litauen - 7. mai 1933

Kjære, gode onkel Hitler,
Vi har lenge ventet på at De skulle komme til vårt Memelland.(1) Her roper alle, både store og små, unntatt jøder og szameiten,(2) bare «Heil Hitler!», og de er fulle av begeistring. Det ville glede oss stort hvis vi fikk komme tilbake til Tyskland. Alle jøder og litauere skal ut, ikke sant?

Annelene K.

¹ Område i dagens Litauen
² Litauere

Tilhenger ville lage Hitler-sigar

Neustadt, Tyskland - 27. mai 1932

Som gammel, trofast og mangeårig tilhenger tillater jeg meg høfligst å henvende meg til vår kommende landsfader, ettersom jeg gjerne vil produsere en Hitler-sigarett og en Hitler-sigar for det tyske markedet. Jeg ber høfligst om en eksklusiv tillatelse til dette.

Fritz Dittrich

Hitler arvet en palme

München, Tyskland - 9. juli 1925

Den avdøde, som var en stor beundrer av Deres politiske ambisjoner, ytret før sin død at en stor palme som hun hadde i leiligheten sin, skulle etterlates til Dem etter hennes død. Arvingene ønsker å oppfylle testamentet, og derfor tillater jeg meg å spørre om De er interessert i å overta denne gjenstanden.

Advokat R. Niedermayer
på vegne av Margarete Meindl

Biskop takket for befrielsen

Hitler var spesielt populær blant de tyske minoritetene i Øst-Europa, som drømte om å bli forent med Tyskland.

Chelm, Polen - 23. september 1941

Min geistlighet og tusener av troende som er samlet med meg i Chelm for å feire katedralen, sender den store fører, Adolf Hitler, og hans uovervinnelige Wehrmacht den hjerteligste takk for befrielsen av den ukrainske hovedstaden, Kiev, fra det gudløse herredømmet. Vi ber alle om at Herren Gud med sin sterke hånd må hjelpe føreren og hans hær og opprette ro og orden i hele Øst-Europa.

Erkebiskop Harion

Frisør ville klippe Hitlers hår

Seiffen, Tyskland - 4. april 1935

Jeg vil høfligst spørre om jeg en gang kan komme til Berlin og se føreren. I tillegg vil jeg høfligst spørre, hvis det lar seg gjøre å få møte vår fører, om jeg ved samme anledning kan få klippe håret hans? Jeg er frisør, 46 år gammel. Det ville være det lykkeligste øyeblikk i mitt liv hvis dette var mulig.

Heil Hitler!
Curt Rudolf Kempe

Baronesse drømte bare om Hitler

Alexandria, Egypt - 21. november 1938

Jeg vet at De er en stor, mektig personlighet, og at jeg bare er en ubetydelig kvinne som bor i et fjernt, fremmed land, som jeg kanskje ikke kan reise fra. Men De må forstå meg. De må forstå hvor stor lykke det er når man plutselig finner et mål med livet – at en klar lysstråle plutselig trenger gjennom mørke skyer. (...) Inne i meg er alt blitt opplyst av en så stor kjærlighet – kjærlighet til min fører, min lærer – at jeg iblant vil dø når jeg har bildet av Dem foran meg, slik at jeg aldri mer ser noe som ikke er Dem. Jeg har ingen Gud bortsett fra Dem og intet evangelium bortsett fra Deres lære.

Deres inntil døden,
Baronesse
Else Hagen von Kilvein

Produsent sendte fruktsaft

Cottbus, Tyskland - 27. april 1932

I forbindelse med den oppløftende valgsuksessen tillater jeg meg å uttrykke mine hjerteligste gratulasjoner til vår høyt ærede fører. I den vakre boken «Hitler, slik ingen kjenner ham» har jeg sett at De fører en vegetarisk livsstil. Jeg har derfor tillatt meg å sende en kasse av min eplesaft til Deres ærede adresse, slik at De kan styrke Dem etter den harde valgkampen.

Ernst Buchwald

Tilhenger ba om lån

De fleste tyskere så på Adolf Hitler som Tysklands redningsmann – mange ga uttrykk for sin beundring i brev og postkort.

Obernbreit, Tyskland - 9. juni 1932

Jeg må få unnskylde så meget på forhånd hvis jeg forstyrrer Dem med mitt brev. Kjære herr Hitler, vil De være så elskverdig å låne meg 500-600 riksmark over et år mot god sikkerhet? Jeg vil gi Dem alle mine møbler og stille en god kausjonist som sikkerhet.

Anna Dietz

Eksil-tysker trodde på fred

Brussel, Belgia - 10. oktober 1938

Tillat meg av hele mitt hjerte å uttrykke min takknemlighet. Hva De har utført kan ennå ikke måles. Men den dag vil komme da hele menneskeheten vil takke Dem og anerkjenne Deres storhet. Min kjære fører, nå kan vi som bor i utlandet svart på hvitt bevise overfor alle fiender at De bare vil fred og alltid bare har villet fred.

Mary Albrecht

Egyptisk gutt ville gå i førerlære

Asyut, Egypt - 10. december 1938

Jeg har den ære å informere Dem om at jeg er en egypter på 17 år. Tillat meg vennligst å presentere min søknad om å bli student under Deres tilsyn. Jeg er vel bevandret i engelsk, fransk og selvfølgelig mitt eget språk, arabisk. Jeg har lært hvordan man avfyrer gevær og pistol. Jeg har vært på fuglejakt flere ganger, og har noen ganger jaktet på dyr som rev og rådyr. Hvis min søknad ikke blir akseptert, kommer jeg til å sørge over det til min død.

Deres ærbødige tjener
Adolphe Malaty