Mange hevder at Hitler bare hadde én testikkel, men ingen historikere har kunnet finne bevis på teorien.

Krig - Hitler

Hadde Hitler bare én testikkel?

Finnes det troverdige kilder som kan verifisere historien om Hitlers manglende testikkel?

Rykter om Hitlers ene testikkel

Det har i årevis versert flere rykter om Nazi-Tysklands leder Adolf Hitler – blant annet ryktet om at han skulle mangle en testikkel.

Historien stammer fra en sovjetisk obduksjonsrapport om Hitlers lik, der legene konstaterte at "den venstre testikkelen hverken var å finne i pungen eller i sædlederen". De fleste historikere avviser imidlertid rapporten som propaganda, fordi den ikke nevner noe om et skuddsår i hodet.

Og det stemmer ikke med vitneutsagn om at Hitler begikk selvmord ved først å svelge en cyanidkapsel og deretter skyte seg selv i hodet, påpeker de. Heller ikke Hitlers betrodde venn og livlege Theodor Gilbert Morell ga noen gang uttrykk for at Hitler manglet en testikkel. Samtidige legejournaler kan heller ikke bekrefte påstanden.

Psykologer interessert i manglende testikkel

Mange psykologer har imidlertid interessert seg for den påståtte defekten og ment at den kan forklare flere personlighetstrekk hos Hitler – for eksempel hans stormannsgalskap. Akkurat som at flere fantasifulle "øyevitneskildringer" har bidratt til å holde liv i ryktet.

Mistet han den under første verdenskrig?

Så sent som i 2008 skrev for eksempel den tyske tabloidavisen Bild at Hitler mistet sin ene testikkel under første verdenskrig i slaget ved Somme. Ifølge avisen fortalte den tidligere sykepleieren Johan Jambor i 1960-årene til en polsk prest at han i 1916 reddet Hitler.

"Han blødde kraftig fra underlivet og bena. Hitler var blitt såret i den nederste halvdelen av kroppen og hadde mistet en av testiklene", sa Jambor ifølge presten, som senere skrev ned ordvekslingen.

"Kan jeg fortsatt få barn?" skulle Hitler angivelig ha spurt Johan Jambor.

Seriøse historikere vil ikke gå god for beretningen, fordi den er nedskrevet så lang tid etter første verdenskrig, og ingen andre enn presten har hatt mulighet for å stille kritiske spørsmål til Johan Jambors påstander.

Les også:

Hitler

Hvor mye fikk Adolf Hitler i lønn?

2 minutter
Hitler

Adolf Hitler - portrett av en folkeforfører

16 minutter
Hitler

Hvor høy var Adolf Hitler?

1 minutt
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!