Historiker: Hitler ble avvist av politisk parti

I 1919 ble Adolf Hitler nektet medlemskap i et tysk parti, sier historieprofessor som har gravd frem de nye opplysningene fra et arkiv i München.

Adolf Hitler ble leder av det tyske nazistpartiet i 1921, men to år tidligere hadde han søkt om medlemskap i et annet politisk parti, ifølge en historiker.

© Alamy

Høsten 1919 oppsøkte den da 30-årige Adolf Hitler grunnleggeren av det høyreorienterte og antisemittiske partiet Deutschsozialistische Partei, Hans Georg Grassinger.

På møtet, som fant sted på partiforlagets kontor, hadde Hitler med tre forespørsler: Han ville bli medlem av partiet, han tilbød seg å skrive tekster for partiet, og han ønsket låne penger av Grassinger.

Hitler fikk avslag

Men alle tre forespørsler ble avvist, heter det fra den tyske historieprofessoren ved University of Aberdeen, Thomas Weber, i et intervju med den britiske avisa The Guardian.

Opplysningene om Hitlers avviste partimedlemskap stammer fra Hans Georg Grassingers vitnesbyrd, som Weber i forbindelse med research til sin nye bok "Becoming Hitler: The Making of a Nazi" har gravd frem fra arkivet ved Institut für Zeitgeschichte i den tyske delstaten Bayern. Boken kommer ut neste måned,

Opplysningene har ikke vært kjent i offentligheten før – ifølge Weber fordi de er ”oversett” i den enorme mengden materiale arkivet inneholder.

Partiet gikk i oppløsning

Kort tid etter avvisningen meldte Hitler seg inn Deutsche Arbeiterpartei, som var forløperen for nazistpartiet (NSDAP), som Hitler ble leder av i 1921.

Året etter la Deutschsozialistische Partei seg selv ned, og flere av dets prominente medlemmer søkte til nazistpartiet, der de fikk avgjørende innflytelse under Hitlers ledelse.