«Hitler begikk selvmord med cyanid»
Den 30. april 1945 subber en nedbrutt Adolf Hitler inn på arbeidsrommet sitt i førerbunkeren under Berlin, biter i en cyanidkapsel og presser en pistol mot tinningen. Men kunne nazilederen ha rukket å skyte seg etter at han hadde tatt gift?
Fortvilelsen står malt i ansiktene på dem som er igjen i Adolf Hitlers bunker under Berlin. Den røde armés angrep på Riksdagsbygningen har begynt, og det er et spørsmål om timer før de når førerbunkeren, som har fungert som Hitlers hjem de siste ukene.
Under den metertykke betongen har Hitlers humør svinget mellom energisk optimisme via motløshet til vanvittig sinne, men 30. april 1945 har han endelig innsett at krigen er tapt.
Sammen med bruden sin, Eva Braun, tar han avskjed med medarbeidere og lojale støttespillere. Ifølge kammertjeneren Heinz Linge ser Hitler ut til å være «mer lut enn noen gang».
Ekteparet går tause inn på Hitlers arbeidsrom og lukker døren. Hele bunkeren venter apatisk, men hører ingenting. Etter ti minutter åpner Linge forsiktig døren sammen med Hitlers sekretær, Martin Bormann. De finner paret på sofaen. Braun har tatt cyanid, mens Hitler har skutt seg selv i tinningen etter å ha bitt i ampullen.
Den versjonen av historien har blitt gjenfortalt utallige ganger, men studier har gitt et mindre skråsikkert resultat.
Konklusjon: Giftampullen deler fortsatt historikerne
Nøyaktig hva som skjedde i førerbunkeren, er umulig å si med hundre prosent sikkerhet.
I 2018 prøvde franske forskere å komme nærmere svaret ved å analysere Hitlers tenner. De slo fast at det var blålige merker på gebisset hans, noe som muligens kan være et resultat av cyanidgift.
Dette resultatet er i tråd med svaret Hitler fikk da han spurte SS-legen Werner Haase om råd. Haase mente at den sikreste selvmordsmetoden var pistol kombinert med gift.
Historikeren Ian Kershaw, en av verdens ledende Hitler-eksperter, er imidlertid overbevist om at føreren ikke tok cyanid. Kershaw mener at de mest pålitelige kildene må være de som var nærmest Hitlers lik, og utsagnene deres støtter ikke cyanidforklaringen.