Hitler: Prøvesmakeren fryktet hver bit

Etter et liv i taushet forteller Margot Wölk om da hun ble tvunget til å prøvesmake førerens mat.

Wölk satt ikke til bords med Hitler, men smakte på måltidene hans på kjøkkenet.

Hitlers prøvesmaker var en utsatt person

I over to år levde Margot Wölk i konstant frykt for at det neste måltidet skulle bli hennes siste. Sammen med flere andre unge kvinner ble hun tvunget til å fungere som munnskjenk for Adolf Hitler. Etter en rekke drapsforsøk fryktet nemlig føreren å bli forgiftet.

Beordret til å være Hitlers munnskjenk

Margot Wölk var 24 år gammel da hun i 1941 måtte forlate leiligheten sin i Berlin og flytte inn hos svigermoren i landsbyen Gross-Partsch i dagens Polen. Et par kilometer unna lå "Wolfsschanze" - Ulveskansen - Hitlers krigshovedkvarter på østfronten.

Straks Margot kom frem, ble hun hentet av SS-folk og fikk ordre om å være munnskjenk for føreren. Hun satt imidlertid aldri til bords med Hitler, men prøvesmakte alle måltidene hans på kjøk­kenet. "Kjøtt sto aldri på menyen, for Hitler var vegetarianer. Men maten var god, virkelig god. Jeg greide bare aldri å nyte den", forteller Margot Wölk nå.

Margot Wölk klarte å flykte

Etter det mislykkede bombeattentatet mot Hitler i 1944 ble stemningen enda mer paranoid, og Wölk følte seg "voktet som et dyr i bur". Først da russerne sto noen kilometer fra Ulveskansen, klarte hun å flykte. Etter krigen var hun i mange år plaget av mareritt om krigsopplevelsene sine. Derfor har hun ikke brutt tausheten før nå.