Hitlers "dødstelefon" er lagt ut på auksjon

Hitler hadde sin blodrøde telefon med seg overalt. Etter krigen havnet telefonen i hendene på en engelsk brigadegeneral, som holdt den skjult for offentligheten i tiår. Nå kommer verdens kanskje ondeste telefon på auksjon.

Adolf Hitler brukte sin blodrøde telefon til noen av 2. verdenskrigs mest drabelige ordrer. Nå er den lagt ut på auksjon.

Et par dager etter Adolf Hitler og Eva Braun hadde begått selvmord, sendte feltmarskalk Montgomery den engelske brigadegeneralen Ralph Rayner til førerbunkeren i Berlin.

Etter den tyske kapitulasjonen skulle han møte russiske tropper.

Førerbunkeren skjulte mange av Hitlers personlige eiendeler - blant annet en blodrød telefon som Hitler angivelig hadde brukt til å avgi flere blodige ordrer under 2. verdenskrig.

Hitlers blodrøde telefon.

© Alexander Historical Auctions

Russerne ga Rayner telefonen som en gave, og i flere tiår holdt han sin nye suvenir hemmelig for offentligheten. Han var redd for å bli beskyldt for tyveri.

Hitlers navn var inngravert i telefonen.

© Alexander Historical Auctions

Telefonen har gått i arv

Etter Rayners død i 1977 arvet sønnen Ranulf telefonen. Ranulf er nå 82 år og selger telefonen gjennom auksjonshuset "Alexander Historical Auctions" i Maryland, USA.

Om arvestykket sier Ranulf Rayner:

"Dette var Hitlers personlige dødsinstrument, og det er et svært skummelt utstyr hvis man tenker over hva den har blitt brukt til".

Aldri sett noe lignende

Auksjonarius Bill Panagopulos holdt på å dette av stolen da ble oppringt om telefonen fra Ranulf Rayner.

"Jeg har aldri tidligere kommet over en gjenstand som på samme måte relaterer seg til Hitler. Det er nok et av de mest destruktive våpnene i verdenshistorien".

Auksjonen finner sted 19. februar 2017. Telefonen er vurdert til et sted mellom 200 000 og 300 000 dollar.

Hitler hadde telefonen med overalt i denne kofferten.

© Alexander Historical Auctions