Alexander Historical Auctions

Hitlers gullur solgt for millioner på auksjon

Flere av Adolf Hitlers personlige eiendeler er blitt solgt på auksjon i USA. Salgene blir fordømt på det kraftigste av en gruppe jødiske ledere.

10,5 millioner kroner.

Så mye måtte en anonym kjøper nylig bla opp med for å sikre seg et historisk klenodium av det mer spesielle slaget: et gullur som har tilhørt Adolf Hitler.

Gulluret ble funnet i 1945 i «Ørneredet», like ved Hitlers sommerresidens i de bayerske alpene, av franske kolonisoldater som var de første til å nå frem til hans private fjellresidens.

Ifølge auksjonshuset Alexander Historical Auctions, som står bak salget, har det ikke vært mulig å verifisere om Adolf Hitler på noe tidspunkt har båret uret. Til gjengjeld er det ifølge auksjonshuset sikkert at uret ble gitt som gave til Hitler senest i 1934.

Dateringen er mulig fordi ørnen i nazistenes logo skiftet design det året – og uret er preget med det gamle designet.

Salg møter skarp kritikk fra jøder

I et åpent brev kritiserer 34 europeiske jødiske ledere salget av Hitlers personlige eiendeler, som de frykter vil bidra til å forherlige nazistyret og dets forbrytelser.

«De fleste gjenstandene har liten eller ingen historisk verdi, og man kan stille spørsmål ved kjøpernes motiver», skriver de i brevet. «Salget av disse gjenstandene er avskyelig.»

Se alle naziklenodiene som var til salgs på auksjonen her.

Hva synes du? Er det i orden at naziklenodier blir solgt på auksjon? Stem under.