Likte Hitler fotball?

Tyskland var storfavoritter under OL i Berlin i 1936, men da det tyske landslaget møtte Norge, gikk det galt – med Hitler på tribunen.

Hitler likte ikke fotball

Adolf Hitler likte ikke fotball av en eneste grunn: Han kunne ikke kontrollere utfallet. Det faktum oppdaget Nazi-Tysklands leder under den eneste kampen som historikerne vet med sikkerhet at han var til stede ved.

Etter at det tyske landslaget hadde rundspilt Luxemburg med en knusende 9-0-seier i åpningskampen i de olympiske leker i 1936, var tyskerne storfavoritter da de skulle møte Norge i kvartfinalen 7. august. De 55 000 tilskuerne, blant dem Hitler, ble imidlertid stygt skuffet da de tyske vertene tapte 0-2 mot de norske oppkomlingene.

VIDEO – Se Hitler åpne OL:

Hitler innførte forbud mod jødiske sportsutøvere

"Føreren er opprørt. Jeg er ute av stand til å kontrollere meg selv. En dramatisk og nervepirrende kamp", skrev propagandaminister Joseph Goebbels, som også så kampen, i dagboken sin.
Selv om Hitler ikke likte fotball, kunne han ikke forby sporten.

I stedet fikk nazistene forbudt jøder i sport. Storklubben Bayern Münchens jødiske president ble for eksempel tvunget til å trekke seg fra vervet.

VIDEO – Se satire om Hitler som dårlig taper: