Adolf Hitler er en mye omtalt person, men visste du at han skånet en jødisk lege under annen verdenskrig fordi han i Hitlers barndom hadde hjulpet familien med gratis medisiner?

Ti ting du ikke visste om Hitler

Mange vet at Hitler var vegetar og hadde sans for søtsaker, men var du klar over at han også led av dårlig mage? Vi har samlet 10 fakta om Hitler du neppe var klar over.

10. januar 2019 av Trine Roslev

Dårlig mage

Hitler led av ekstremt dårlig mage og hadde problemer med å holde tarmgassen i sjakk. Selv om han gikk på medisiner, ga den dårlige magen ham utrolig dårlig ånde.

Var antirøyker

Sigaretter var noe av det verste Hitler visste. Det gikk så langt at han prøvde å innføre røykeforbud i hele Tyskland, og tilsvarende belønnet han sine venner med en gullklokke hvis de kvittet seg med uvanen.

Tok kokain

To ganger daglig tok Adolf Hitler kokain gjennom en inhalator. Hans lege, Theodor Morell, ga ham kokain som medisin mot bihulebetennelse og halsproblemer.

Årets mann

I 1938 ble Hitler kåret til årets mann av Time Magazine. Valget falt på ham som følge av hans maktbruk da han etablerte naziregimet, innbefattet den tyske befolkningens frykt for å opponere.

Var Disney-fan

Hitler elsket Disney. Begeistringen var til og med så stor at Snøhvit og de syv dvergene ble en av yndlingsfilmene hans.

Konsentrasjonsleirer

Hitler besøkte aldri en konsentrasjonsleir og ble aldri hørt snakke offentlig om dem.

Fikk tatt talefotografier

Hitler var besatt av å se bra ut. Derfor tok en fotograf bilder av ham da han øvde på en tale. På den måten kunne Hitler se hvordan han ville ta seg ut i det faktiske taleøyeblikket.

Barberte skjegget

Da Hitler var soldat under første verdenskrig, fikk han ordre om å justere skjeggpryden slik at den skulle passe til gassmaskens form.

Skiftet etternavn

Hadde ikke Hitlers far byttet ut etternavnet i 1877, ville Hitler hett Adolf Schicklgruber.

Skånet jødisk huslege

Pengemangel da Hitler var liten gjorde at ingen hadde råd til å gå til legen. En jødisk mann hjalp familien med medisiner uten å ta seg betalt. Under andre verdenskrig sørget Hitler for å skåne legen fra konsentrasjonsleirene, ga ham i stedet spesiell beskyttelse og navnet "Den edle jøden".

Nazismen etterlot seg store spor

Nazistaten fikk stor betydning for Europa - også etter krigen. I HISTORIE kan du alltid lese om nye og spennende sider ved 2. verdenskrig

Kanskje du er interessert i