Tomasz Wacko/NIA

Hitlers atomfabrikk åpnes for besøkende

Nå kan museumsgjester besøke Norges hemmelighetsfulle tungtvannsanlegg som 41 allierte soldater ofret livet for å ødelegge.

Natt til 28. februar 1943 ble innbyggerne i Telemark vekket av en voldsom eksplosjon. Norske agenter i britisk tjeneste hadde fullført en av andre verdenskrigs dristigste sabotasjeaksjoner:

Eksplosjonen sprengte tungtvannsfabrikken på Vemork i luften. Fabrikkens destillasjonsanlegg produserte tungtvann som Nazi-Tyskland skulle bruke for å utvikle atomvåpen.

Operasjonen var en velkommen suksess etter et mislykket angrep året før, der 41 allierte soldater omkom under en flystyrt eller ble tatt til fange og henrettet av tyskerne.

I løpet av 1943 ødela luftangrep resten av tungtvannsfabrikken, og siden har den vært en ruin. Men nå åpnes et helt nytt museum på stedet – til minne om det viktige angrepet som spolerte Hitlers håp om å utvikle en atombombe og snu krigslykken.

For å bevare restene av Vemork-anleggets utbombede tungtvannskjeller har museet oppført en beskyttende bygning utenfor det gamle anlegget. Den 18. juni åpner den nye avdelingen av museet dørene for besøkende.

Den nye museumsbygningen kapsler inn kjelleren som i dag står som da den ble forlatt etter de alliertes luftbombardementer.

© Zenisk AS

Tungtvann skulle til Tyskland

Under krigen produserte fabrikken på Vemork hvert år tolv tonn tungtvann – det vil si vann der ett eller begge hydrogenatomene var blitt erstattet med en tung og mer stabil isotop.

Imidlertid nådde bare en brøkdel av tungtvannet så langt som til Tyskland, hvor det skulle brukes i en atomreaktor som hadde som formål å fremstille Nazi-Tysklands atomvåpen.