Hitlers håndlanger ble prest i Sør-Amerika

Nazitoppen Martin Bormann døde ikke i Berlin i 1945, slik historikerne hittil har trodd. Ifølge en tidligere belgisk nazisympatisør levde Bormann videre i Latin-Amerika.

Bormann ble en av Nazi-Tysklands mektigste menn under andre verdenskrig.

I et intervju med en belgisk avis påstår en tidligere nazi-kollaboratør at Hitlers høyre hånd, Martin Bormann, slo seg ned i Latin-Amerika etter andre verdenskrig, der han levde forkledd som prest.

Den nå 88 år gamle Paul van Aerschodt ble i 1946 dømt til døden for å ha samarbeidet med nazistene, men greide å rømme til Latin-Amerika. Rundt 1960 møtte han Bormann fire ganger i den bolivianske byen La Paz. Bormann gikk da under navnet Augustin von Lembach, og arbeidet som prest.

«Men han var fremdeles en fanatiker», sier van Aerschodt, som på det tidspunktet drev en restaurant som Bormann og andre nazistiske krigsforbrytere frekventerte. Etter en stund mistet imidlertid van Aerschodt kontakten med den tidligere nazitoppen.

¨

Analyser tyder på at en hodeskalle funnet i 1972 tilhørte Bormann.

Martin Bormann var en mektig mann i Det tredje riket. Han ble sist sett i mai 1945, da han forlot førerbunkeren i Berlin. Han skal ha hatt med seg en stor pengesum, og Hitlers testamente. Bormann forsvant deretter sporløst i Berlins krigskaos.

Ifølge vitner begikk Bormann selvmord i møte med sovjetiske soldater. I 1972 fant bygningsarbeidere to kranier nær stedet der Bormann sist ble sett. Det ene ble erklært å være Bormanns.