Omtrent 50 000 tyske soldater ble tatt som krigsfanger i Falaise-lommen.

Hitlers hær får seg en knekk i Falaise-lommen

I august 1944 kjemper tyskerne for livet i Nord-Frankrike, da Adolf Hitler befaler en hodeløs motoffensiv. I et kaos av død og lemlestelse setter de allierte inn nådestøtet med den største omringningen av tyskere siden Stalingrad.

4. mars 2014

Det ser svart ut for Hitler og hans soldater

Mørket har senket seg da en kolonne av tyske stridsvogner, personellkjøretøy og kanoner 19. august 1944 snegler seg gjennom landskapet ved byen Argentan i Nord-Frankrike. En av mennene i kolonnen er den tyske troppssjefen Hans Erich Braun – en veteran fra østfronten. Etter de siste dagers opplevelser har den erfarne Oberfeldwebel knapt en menneskelig følelse igjen i kroppen. Utenpå er han herdet som panseret på en stridsvogn, men inni er han død.

Les hele artikkelen fra Historie 05/2014 om tyskernes desperate flukt fra Falaise-lommen.Hitlers hær truet av knipetangmanøver

Overalt rundt Hans Erich Braun og soldatkameratene hans nærmer de allierte troppene seg. Foran. Bak. På flankene. Fra luften. Hans Erich aner ikke om han vil være i live om fem minutter, og han kan bare fokusere på én ting: å nedkjempe enhver fiende som kommer i veien for ham – komplett og nådeløst.

Som titusenvis av andre tyske soldater er han på desperat flukt mot øst – på vei ut av den allierte knipetangmanøveren som truer med å ta rundt 100 000 tyske soldater til fange.

Se en alliert propagandafilm om slaget ved Falaise-lommen her:


Videoklippet er på engelsk uten teksting.

Kanskje du er interessert i