Hitlers hemmelige atomprosjekt dumpet i saltgruve

Tysklands lager for atomavfall, Asse II-saltgruven, inneholder ifølge en ny teori også avfall fra nazistenes atomprogram, som var kommet lenger enn det man hittil har trodd.

Nazi-Tyskland innledet et atomprosjekt i 1939, men kom aldri særlig langt. Det gjorde til gjengjeld USA, som testet den første bomben i 1945.

En 38 år gammel avisartikkel har skapt furore i Tyskland. I artikkelen forteller den daværende sjefen for Asse II-saltgruven i delstaten Niedersachsen, der Tyskland deponerte radioaktivt avfall fra og med 1960-tallet, at det første avfallet i gruven stammet fra Hitlers hemmelige atombombeprosjekt: «Organisasjonen vår dumpet radioaktivt avfall fra den siste krigen, uranavfall fra forberedelsene til den tyske atombomben».

I 1945 demonterte amerikanerne Hitlers atomprosjekt. Foto: SCANPIX/AKG-IMAGES

Opphavsmannen til sitatet, Alwin Urff, har siden gått bort, men den nesten 40 år gamle uttalelsen har fått tyske historikere opp av stolene. Hitlers atombombeprosjekt hadde nemlig ifølge historiebøkene ikke kommet så langt at det kan ha etterlatt avfall av nevneverdig mengde. Når det er sagt: «Fordi vi ikke vet mye om disse prosjektene, som fortsatt er innhyllet i hemmelighetskremmeri, kan vi ikke med sikkerhet si at nazistene ikke rakk å berike nok uran til en bombe», sier historiker og ekspert på nazistenes atombombe­prosjekt, Mark Walker, til den britiske avisen Daily Mail.

En avisartikkel antyder nå at uran fra prosjektet endte i en saltgruve i 1960-årene. Foto: Polfoto/Ullstein Bild