Hitlers hovedverk storselger igjen

Med 85 000 solgte eksemplarer i 2016 selger en ny utgave av Adolf Hitlers Mein Kampf godt i Tyskland. Boken, som gis ut av det tyske instituttet for samtidshistorie, er så langt videre trykt i seks opplag.

Adolf Hitler Mein Kampf bestselger

På 70 år kom det ikke ut nye utgaver av Mein Kampf på tysk. Da det omsider gjorde det, ble den igjen en bestselger.

© Wikimedia Commons

Adolf Hitlers selvbiografiske verk Mein Kampf, som var en gigantisk suksess i sin samtid, har igjen havnet på bestselgerlisten i Tyskland. En ny utgave av det nazistiske hovedverket har solgt 85 000 eksemplarer i løpet av 2016.

Boken, som består av to bind, kom første gang ut i 1925 og 1926 og var en storselger i det nazistiske Tyskland, der den solgte mer enn 12 millioner eksemplarer.

Etter førerens død har boken imidlertid levd et stille liv i hjemlandet. Etter Adolf Hitlers selvmord tilfalt rettighetene til boken delstaten Bayern, og de har siden nektet å la boken bli trykket opp på ny.

Mein Kampf

Den nye versjonen av Mein Kampf.

© Wikimedia Commons

Overrasket over interessen

Ved utgangen av 2015 - 70 år etter Hitlers død - utløp rettighetene imidlertid, og alle kunne gi ut boken. Dermed bestemte tysk institutt for samtidshistorie å gi ut en kommentert, kritisk versjon av Mein Kampf.

85 000 solgte bøker høres kanskje ikke så mye ut i et land med rundt 81 millioner innbyggere, der den mest populære faglitteraturen kan selge mer enn 1 million bøker, men interessen har likevel overrasket instituttet, som hittil har fått boken trykket i seks opplag.

“Vi er glade for at den ambisiøse balansegangen mellom vitenskapelig arbeid og historisk-politisk opplysning ser ut til å ha vært en suksess”, uttaler instituttets direktør Andreas Wirsching.

Til forskernes lettelse er det så langt ikke andre som har grepet sjansen til å gi ut den omstridte boken på ny.