Adolf Hitler Mein Kampf bestselger

På 70 år kom det ikke ut nye utgaver av Mein Kampf på tysk. Da det omsider gjorde det, ble den igjen en bestselger.

© Wikimedia Commons

Hitlers hovedverk storselger igjen

Med 85 000 solgte eksemplarer i 2016 selger en ny utgave av Adolf Hitlers Mein Kampf godt i Tyskland. Boken, som gis ut av det tyske instituttet for samtidshistorie, er så langt videre trykt i seks opplag.

Adolf Hitlers selvbiografiske verk Mein Kampf, som var en gigantisk suksess i sin samtid, har igjen havnet på bestselgerlisten i Tyskland. En ny utgave av det nazistiske hovedverket har solgt 85 000 eksemplarer i løpet av 2016.

Boken, som består av to bind, kom første gang ut i 1925 og 1926 og var en storselger i det nazistiske Tyskland, der den solgte mer enn 12 millioner eksemplarer.

Etter førerens død har boken imidlertid levd et stille liv i hjemlandet. Etter Adolf Hitlers selvmord tilfalt rettighetene til boken delstaten Bayern, og de har siden nektet å la boken bli trykket opp på ny.

Mein Kampf

Den nye versjonen av Mein Kampf.

© Wikimedia Commons

Overrasket over interessen

Ved utgangen av 2015 - 70 år etter Hitlers død - utløp rettighetene imidlertid, og alle kunne gi ut boken. Dermed bestemte tysk institutt for samtidshistorie å gi ut en kommentert, kritisk versjon av Mein Kampf.

85 000 solgte bøker høres kanskje ikke så mye ut i et land med rundt 81 millioner innbyggere, der den mest populære faglitteraturen kan selge mer enn 1 million bøker, men interessen har likevel overrasket instituttet, som hittil har fått boken trykket i seks opplag.

“Vi er glade for at den ambisiøse balansegangen mellom vitenskapelig arbeid og historisk-politisk opplysning ser ut til å ha vært en suksess”, uttaler instituttets direktør Andreas Wirsching.

Til forskernes lettelse er det så langt ikke andre som har grepet sjansen til å gi ut den omstridte boken på ny.