NurPhoto/Getty Images

Auschwitz-leirens siste befrier er død

Holocaust-øyenvitnet ble rystet av synet av leirens radmagre fanger, men senere i livet ble han vitne til flere grusomheter.

Den siste overlevende russiske soldaten fra befrielsen av KZ-leiren Auschwitz har gått bort. Som en av de første nådde David Dushman frem til utkanten av Nazi-Tysklands mest beryktede konsentrasjonsleir den 27. januar 1945. I fjor ble Dushman intervjuet av nyhetsbyrået Reuters:

“Da vi kom dit, så vi gjerdet og disse stakkars menneskene. Vi brøt gjennom gjerdet med stridsvognene våre og delte ut mat til fangene.”

Dushman, som selv hadde jødiske røtter, så resultatet av nazistenes overgrep med egne øyne:

“De sto der i fangedrakter, alle sammen – det var virkelig forferdelig.”

I likhet med fangene som overlevde Auschwitz, var også Dushman heldig som slapp levende fra krigens redsler. Av de 12 000 soldatene som opprinnelig hadde utgjort hans divisjon, var bare 69 i live da krigen var slutt.

Jødiske barn bak piggtrådgjerdet i Auschwitz.

© Alexander Voronzow and others in his group

Så olympisk terror på nært hold

Dushman ble en dyktig fekter og senere trener for det sovjetiske kvinnelandslaget. Som trener deltok han i de olympiske leker i München i 1972 og var vitne til terrorangrepet på Israels OL-utøvere.

“Vi hørte geværskudd og summingen av helikoptre over oss. Vi bodde rett overfor det israelske laget. Vi og alle de andre idrettsfolkene var sjokkert”, forklarte Dushman senere.

Dushman flyttet til Vesten i 1990-årene og sovnet stille inn på et jødisk sykehus i München. Han ble 98 år.