Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Auschwitz-leirens siste befrier er død

Holocaust-øyenvitnet ble rystet av synet av leirens radmagre fanger, men senere i livet ble han vitne til flere grusomheter.

NurPhoto/Getty Images

Den siste overlevende russiske soldaten fra befrielsen av KZ-leiren Auschwitz har gått bort. Som en av de første nådde David Dushman frem til utkanten av Nazi-Tysklands mest beryktede konsentrasjonsleir den 27. januar 1945. I fjor ble Dushman intervjuet av nyhetsbyrået Reuters:

“Da vi kom dit, så vi gjerdet og disse stakkars menneskene. Vi brøt gjennom gjerdet med stridsvognene våre og delte ut mat til fangene.”

Dushman, som selv hadde jødiske røtter, så resultatet av nazistenes overgrep med egne øyne:

“De sto der i fangedrakter, alle sammen – det var virkelig forferdelig.”

I likhet med fangene som overlevde Auschwitz, var også Dushman heldig som slapp levende fra krigens redsler. Av de 12 000 soldatene som opprinnelig hadde utgjort hans divisjon, var bare 69 i live da krigen var slutt.

Jødiske barn bak piggtrådgjerdet i Auschwitz.

© Alexander Voronzow and others in his group

Så olympisk terror på nært hold

Dushman ble en dyktig fekter og senere trener for det sovjetiske kvinnelandslaget. Som trener deltok han i de olympiske leker i München i 1972 og var vitne til terrorangrepet på Israels OL-utøvere.

“Vi hørte geværskudd og summingen av helikoptre over oss. Vi bodde rett overfor det israelske laget. Vi og alle de andre idrettsfolkene var sjokkert”, forklarte Dushman senere.

Dushman flyttet til Vesten i 1990-årene og sovnet stille inn på et jødisk sykehus i München. Han ble 98 år.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul