NARA & MANHATTAN DA & Dorotheum
Dachau, Egon Schiele, Fritz Grünbaum

Berømte museer leverer tilbake nazi-tyvegods for millioner

I 1938 sendte nazistene den jødiske kunstsamleren Fritz Grünbaum til konsentrasjonsleiren Dachau og stjal maleriene hans. Etter mange års kamp blir de nå levert tilbake til hans slektninger.

I mars 1938 innlemmet Hitler Østerrike i sitt stortyske rike. Få uker senere anholdt nazister den jødiske kabaretkunstneren og skuespilleren Fritz Grünbaum og sendte ham til konsentrasjonsleiren Dachau.

Samtidig beslagla de Grünbaums betydelige samling av malerier utført av den østerrikske kunstneren Egon Schiele.

I årevis har Grünbaums familie forsøkt å få tilbake tyvegodset. Nå har de endelig lykkes.

Tilbakeleveringen setter punktum for malerienes omtumlede skjebne. Schieles bilder ble stemplet av nazistene som "entartete" - dekadente, upassende og umoralske - og solgt til utlandet.

Via mellommenn havnet de i hendene på private samlere og på noen av USAs fremste kunstmuseer, som Museum of Modern Art (MoMA) i New York og Santa Barbara Museum of Art i California.

Fritz Grünbaums egen skjebne var verre. Han døde i Dachau i 1941, offisielt som følge av hjertestans.

Hans kone Elisabeth døde i en tysk konsentrasjonsleir i Minsk året etter.

Stjålne verk er verdt millioner

Grünbaums slektninger har siden 2018 jobbet gjennom det amerikanske rettssystemet for å få maleriene tilbake i familiens eie - og nå har de endelig lykkes.

Egon Schiele og Franz Grünbaum

Den østerrikske maleren Egon Schiele (til høyre) ble bare 28 år gammel, men regnes som en av modernismens store kunstnere. Franz Grünbaum (til venstre) var en kjent regissør, skuespiller, sanger og kunstelsker i mellomkrigstidens Wien.

© Dorotheum & Theater Museum Wien

Sju malerier fra blant annet MoMA ble nylig overrakt til familien under en seremoni på kontoret til statsadvokaten i New York.

"Fritz Grünbaum og hans kone Elisabeth ble aldri gjenforent med sine høyt skattede kunstverk før sin altfor tidlige død, men minnet om dem lever videre. Det er med dyp og ydmyk respekt at vi i dag overleverer disse verdifulle gjenstandene til deres rettmessige eiere", sa Ivan J. Arvelo fra Homeland Security, som blant mye annet har ansvaret for å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Verkene har en samlet verdi på 9,5 millioner dollar, tilsvarende 100 millioner norske kroner.

Ytterligere tre kunstverk forventes overlevert til familien i nær fremtid.