Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pius 12 Holocaust vatikanet

Beryktet pave kjente til jødeutryddelser

Nylig oppdagede dokumenter avslører at pave Pius 12 tidlig fikk beskjed om Nazi-Tysklands jødeutryddelser, men at han valgte å fortie det.

Imageselect

Pave Pius 12. visste mer om Nazi-Tysklands jødemassakrer enn hittil antatt. Men tross illevarslende beretninger fra Vatikanets egne kilder holdt han informasjonen unna den amerikanske regjeringen.

Slik lyder den foreløpige konklusjonen fra tyske historikere etter at Vatikanet i mars åpnet arkivene som inneholder Pius 12s krigsdokumenter.

USA ba Vatikanet om råd

Ifølge avisene Die Zeit og Washington Post, som begge har intervjuet Hubert Wolf, leder av den tyske historikergruppa, ga en amerikansk diplomat i september 1942 Vatikanet en hemmelig rapport.

Den var basert på informasjon fra den jødiske organisasjonen Jewish Agency og inneholdt opplysninger om at 100.000 jøder var blitt drept i og rundt Warszawa og 50.000 i den ukrainske byen Lviv.

USA ville vite om Vatikanet kunne bekrefte rapporten via dets nettverk. Ifølge Wolf viser arkivene at Vatikanet en måned tidligere hadde fått beskjed fra Lvivs gresk-katolske biskop om at 200.000 jøder var blitt myrdet i Ukraina.

Bevis på antisemittisme i Vatikanet

I september mottok paven også advarsler om massakrer i Warszawa via en italiensk forretningsmann. Likevel ga Vatikanet USA beskjed om at den hemmelige rapporten ikke kunne bekreftes.

Det skyldtes ifølge Wolf at en pavelig embetsmann i et internt notat hadde reist tvil om den jødiske rapporten, da jøder “lett overdriver”, mens “orientalere” – en henvisning til Lvivs biskop – “ikke er kjent for sin ærlighet”.

Ifølge Wolf viser det antisemittiske notatet hvorfor paven tiet om Holocaust gjennom hele krigen.

Han mener at det belastende notatet bevisst ble holdt ute av de flere tusen dokumentene som Vatikanet i sin tid offentliggjorde i et forsøk på å forsvare pave Pius 12 mot den massive kritikken om at han aldri offentlig tok et oppgjør med Holocaust.

Pavens forsvarere har påpekt at Pius under krigen ba den katolske kirkens klostre og andre institusjoner om å skjule jøder på flukt, og at han dermed reddet mange tusen.

Les også:

Slag under andre verdenskrig

Heroisk opprørsforsøk la Warszawa i ruiner

17 minutter
Holocaust

Dødskamp i jødisk getto i Warszawa

17 minutter
Krig

Traktorfabrikant bygget verdens første stridsvogn

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul